Кабинетът вкара Истанбулската конвенция в парламента

На сайта на парламента първоначално се появи само информация за внасянето, но без текст на самия законопроект

[ad id=“263680″]

Кабинетът внесе Истанбулската конвенция в Народното събрание, е научил Епицентър.бг.

Това става десет дни след като документът бе обсъден на „Дондуков“ 1 и предизвика разцепление в правителството и буря в обществото.

Спорният международен документ бе разгледан още на първото заседание на правителството за годината – 3 януари, но при обсъждането му кабинетът се разцепи.

Осем министри (Красимир Каракачанов, Емил Караниколов, Красимир Вълчев, Нено Димов, Кирил Ананиев, Ивайло Московски, Владислав Горанов и Валери Симеонов) бяха категорично против и не скриха опасенията си, че Истанбулската конвенция проправя пътя за това към България да бъдат отправяни претенции да признае еднополовите бракове и т.нар. „социален пол“.

Заради гневните реакции в обществото, а и сред депутати и от мнозинството, и от опозицията, се заговори, че Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие (както е пълното име на документа – б.р.) няма да бъде ратифицирана точно сега. Заговари се, че трябва да се проведе първо информиран дебат в обществото, за да се успокоят полярните страсти.

Посланици от водещи държави в ЕС обаче „счупили телефоните“ на първите ръководители на страната, на партийни лидери и водещи политици и затова законопроектът за ратифициране на конвенцията бил внесен в Народното събрание рано тази сутрин (12 януари). За този натиск споделиха пред Епицентър.бг депутати и от ГЕРБ, и от БСП.

На сайта на парламента първоначално се появи само информация за внасянето, но без текст на самия законопроект.

Във всички парламентарни групи имало брожения по повод на Истанбулската конвенция. Несъгласните с ратификацията ѝ в ГЕРБ били строго посъветвани „да си траят“. Обяснението било, че трябвало да дадем знак, поемайки европредседателството.

В левицата също отношението към документа не е еднозначно и се очаква на пленума в събота това да се прояви.

 


image0 (9K)