Кабинетът готов с пакет срещу инфлацията до седмица-две

До една-две седмици правителството ще подготви цялостен пакет срещу инфлацията, съобщи финансовият министър Асен Василев, цитиран от БТА.

По думите му срещата на коалицията вчера е била много конструктивна и предстои да бъдат обсъден ефекта от всички предложения.

Още по темата

19 апр 2022 10:03

25

„Няма да работим на парче“, каза Василев.

Той добави, че е против намаляването на ставката на ДДС, защото се е видяло, че това няма никаква ефект за крайните потребители при падането на ставката за ресторантьорите (заради пандемията ставката на ДДС за бранша беше намалена от 20 на 9 процента). България е взела мерки срещу инфлацията, ние имаме най-евтиния бензин по бензиноколонките, а хората плащат електроенергията на цени от първи юли миналата година. Помощ има и за потребителите на природен газ, посочи Василев.

Предизвикателство сега е поскъпването на храните, а в бъдеще ще е високата цена на металите, каза още министър Василев.

Фискалният резерв вчера беше 8,2 милиарда лева, каза той в отговор на въпрос. Имаше известен спад, защото се плати емисия дълг в размер на 2,7 млрд. лева, но нивото на резерва се вдигна с данъчните постъпления. Резервът е като нормална банкова сметка, парите в него се увеличават или намалят според плащанията и постъпленията, добави той.

Министър Василев заяви, че е против промяната на плоския данък и увеличаването на планирания външен дълг, каквито идеи има напоследък. Запитан дали минималната работна заплата трябва да се увеличи, той каза, че това е тема на широка дискусия.

Битовите потребители ще излязат на свободния пазар на електроенергия, но те ще могат да купуват енергия от краен доставчик, който ще сключва дългосрочни договори с производителите на ток и ще играе роля, подобна на тази на КЕВР, каза още финансовият министър.

 

https://www.dnes.bg/ … Натисни СПОДЕЛИ, моля!


image0 (9K)