Какви ще са ефектите от влизането на Финландия и Швеция в НАТО?

Какви ще са ефектите от влизането на Финландия и Швеция в НАТО?

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Влизането на Финландия и Швеция в НАТО ще засили сериозно способностите на алианса и на практика е точно обратното на обявените от Путин цели за възпиране на организацията с нахлуването в Украйна. Заздравяването на северния фланг ще успокои допълнително Прибалтийските държави, които са под постоянна заплаха от Москва, а САЩ вероятно ще засилят натиска за по-ясна позиция на България в конфликта, която се явява „мекото звено“ в източното крило на НАТО. Това коментира пред Bloomberg TV Bulgaria Милен Керемедчиев, бивш заместник-министър на външните работи.

Разширяването ще затвори фронта на НАТО от север на юг и ще остави Сърбия като единственият „троянски кон на Русия“ в Европа, добави гостът. 

Още по темата

Затъването на Русия в украинския конфликт и загубата на големи количества техника и личен състав спомага обявеното желание на САЩ за значително съкращаване на боеспособните възможности на Москва. Ефектите на тази глобална стратегия за изтощаване на руската армия и икономика се наблюдава внимателно от Турция, която ще се стреми да изтъргува по възможно най-добър начин съгласието си за членството на Финландия и Швеция, обясни експертът.

„Ердоган цели изваждане на дивиденти, както беше с мигрантската криза“, категоричен е Милен Керемедчиев.

С действията си до момента в конфликта – затварянето на проливите към Черно море за руски кораби, доставките на бойни дронове за Украйна – Анкара връща възприятието за себе си като надежден натовски член, което пострада след закупуването на руските ракетни системи С-400 и последвалите санкции от САЩ. Сега Турция може да се опита да се върне в програмата за F-35, от която беше изхвърлена, както и да се опита да засили международната подкрепа за своите политики в Сирия и Нагорни Карабах, коментира Керемедчиев.

Повече вижте във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

 

https://www.investor.bg/


image0 (9K)