Какво обсъждат в Брюксел лидерите на страните от Европейския съюз

Лидерите на страните от Европейския съюз ще упълномощят главния преговарящ по Брекзит Мишел Барние да продължи преговорите за търговско споразумение през следващите седмици. Това гласи проекторешение от днешната среща на върха в Брюксел. В нея участва премиерът Бойко Борисов.

Ключова тема, която обсъждат европейските лидери е пандемията от коронавируса COVID-19.

Друга тема на срещата е „зелената сделка“ – набор от политики, които трябва да направят Европа климатично неутрална до 2050 година. Планът е да бъде намалено производството на парникови газове поне с 50 процента, сравнено с нивата от 1990-а година.

Европейският съюз и Великобритания наложиха санкции на 6 руски граждани и на държавен научен институт заради отравянето на опозиционния лидер Алексей Навални през август.

Под ударите на санкциите попадат представители на президентската администрация на Руската федерация, шефът на руската Федерална служба за безопасност, както и двама заместник-министри на отбраната. Руският президент Владимир Путин не е засегнат персонално от санкциите. Руските власти отричат участие в отравянето на Навални.

 

 


image0 (9K)