Какво си причиняваме като сме седнали по цял ден

Много професии изискват да стоим в офиса по цял ден и да работим на компютър, седнали до работна маса или лента. Не е възможно да се движим, да вървим по 4-5 километра на ден, колкото и е препоръчителната дистанция. След работа сме уморени и бързаме да се приберем и да полегнем на дивана пред телевизора. И така дни наред, години… Какво се случва с тялото ни, когато седим по цял ден?

[ad id=“225664″]

1. Увреждаме гръбначните си прешлени… следва дископатия. Неправилната поза при седене, която имат над 85% от хората, причинява слягане на прешлените и дисковете на гръбнака и кръста ни. По-голямата част от дископатиите  се получават именно от заседналия начин на живот.

[ad id=“263680″]

2. Увеличаваме целулита си.  Много учени твърдят, че целулитът се получава точно на местата, на които седим, именно защото по цял ден пречим на нормалното движение на кръвта. Ако се изправяме и движим по-често, е възможно да се предпазим повече от портокаловата кожа.

[ad id=“236999″]

3. Увеличаваме и лошия холестерол. Седенето на едно място за повече от 2 часа стига на организма, за да спре горенето на калории и намалява ензимите, които отговарят за добрия ни холестерол.

[ad id=“237001″]

4. Получаваме болки във врата… и от там главоболие Неправилната стойка вреди както на кръста ни, така и на прешлените на врата. Често пъти не знаем, че постоянното ни главоболие се дължи на шипове в тази област, които се получават точно от неправилното седене с часове всеки ден.

[ad id=“238430″]

5. Разбира се…  Качваме килограми.

6. Създаваме риск за диабет. Честото похапване на сладки неща в офиса и нулевото изразходване на калории, води до повишаването на нивата на инсулин.

Дългото седене ни кара да остаряваме по- бързо, загубваме тонуса и енергията на тялото и ума си. Изводът е ясен. Време е да действаме.

Източник: actualno.com


image0 (9K)