Какво трябва да знаете за рахита при децата

Рахитът е заболяване, което е характерно за подрастващите

В миналото е представлявало сериозен проблем, но към настоящия момент може да се твърди, че има контрол над него. В основата на това заболяване стои дефицитът на витамин Д. Той e жизнено важен за развитието и най-вече за минерализацията на костите, затова и липсата му има сериозни последици върху тях.

Какво представлява самият витамин Д и как си го набавяме?

Витамин Д представлява мастноразтворим витамин, който има две форми:

  • ергокалциферол (набавяме си го чрез храната)
  • холекалциферол (образува се в кожата под действието на ултравиолетовите лъчи). След това претърпява 2 реакции на хидроксилиране в черния дроб и бъбреците и се превръща в активния метаболит калцитриол или активната форма на витамин Д.
    [ad id=“225664″]

Какви са функциите на витамин Д и за какво ни е необходим?

Функциите на витамин Д са многобройни и от голямо значение за подрастващия организъм. Витамин Д регулира калциево-фосфорната обмяна, участва в растежа и минерализацията на костите. Стимулира резорбцията на калций и фосфор в тънкото черво. Без него усвояването на тези два елемента би било невъзможно, а от там се нарушава и минерализацията на костите. Резултатът от хиповитаминоза Д (ниски нива на витамин Д в организма) е рахит.

Какво представлява рахитът и как да го разпознаем?

При това заболяване костите на децата стават остеопоротични и много меки. От хрущялните и костните клетки се формира остеоидна тъкан, която за да се превърне в кост, трябва да минерализира. Това обаче не се случва и костите остават меки. Настъпват деформации, които обуславят характерната клинична проява на заболяването. През първите етапи на заболяването костите все още не са засегнати. Първите прояви са неспецифични – детето е неспокойно, стряска се на сън, превъзбудено е. След това започват първите промени – омекват черепните кости. Ръбовете на голямата фонтанела също омекват и нейното затваряне се забавя. До тук спира периодът, в който са първите и леки промени, характерни за рахита. Следва разгръщане на всички характерни симптоми за заболяването. Тилните и челните кости разрастват странично заради хиперплазирала остеоидна тъкан и главата става с квадратна форма. Това е белег характерен за рахита. Гръдния кош често променя своята конфигурация. Става по-приплеснат или по изпъкнал (птичи гръден кош). Отпред може да се наблюдава характерно хлътване (обущарски гръден кош). По предната му част се образува „рахитична броеница“, която представлява задебеляване на хрущялните части на ребрата. По китките също се получават такива задебелявания от хиперплазирала остеоидна тъкан, които се наричат „рахитични гривни“. Такива промени може да се образуват и по глезените. Тазовите кости също се променят и стават по-плоски. С напредването на заболяването поради омекването на костите, те започват да се деформират и изкривяват. Долните крайници са най-засегнати, защото върху тях пада цялата тежест на тялото. Те се деформират навътре или навън. Стоенето на крака, прохождането и сядане се затрудняват и се забавят. Също така се забавя поникването на зъбите. Рахитът в разгар е причина за сериозно изоставане в растежа. Тежко протичащото и нелекувано заболяване води до трайно нисък ръст, аномалии в зъбите, деформации в костите, очни заболявания, проблеми с имунната система.

[ad id=“263680″]

Рахитът може да бъде абсолютно предотвратен чрез профилактика с витамин Д.

Дефицитът на витамин Д може да бъде много опасно състояние за детето. За щастие в днешно време съществува профилактика за това. От 21-вия ден при абсолютно всички кърмачета трябва да бъде започната профилактика с витамин Д на капки. Количеството на витамин Д в кърмата не е достатъчно, както и излагането на слънце не би осигурило нуждите на детето. Затова е от огромно значение да бъдат последвани съветите на педиатрите и да се спазват препоръките за профилактика на рахита. Това е заболяване, което може да остави трайно последици върху начина и качеството на живота на детето.  Профилактиката чрез капки може на 100% да предпази детето от рахит. По този начин му се осигуряват дневните нужди от витамин Д, настъпва минерализацията на костите и се допринася за правилното физическо развитие на детето.

Източник:ofertomat.bg

[ad id=“236999″]


image0 (9K)