Как да си направим дезинфектант за ръце в домашни условия

Как да поддържаме ръцете си чисти, когато нямаме достъп до топла вода и сапун? В такъв случай дезинфектантите са много добър избор, но в криза като тази с коронавируса, подобни течности бързо и масово се изкупуват.

Именно заради това, домашните продукти за дезинфекция на ръцете са също толкова ефективни, колкото и тези които купувате, стига да използвате правилния процент алкохол, съветват от аптеки „Марви“.

Санитарните продукти трябва да съдържат поне 60% алкохол, за да са ефективни. Изопропиловият алкохол или етанолът са двете подходящи разновидности. Дезинфектантът не убива на 100% всички вируси, но е ефективен срещу коронавируса и е първата от многото превантивни мерки, които трябва да предприемем. Вирусът е защитен от черупка, наречена ”плик гликопротеин”, която алкохолът разрушава, а без нея, вирусът умира много бързо.

Нужни съставки:

  1. 9-10 капки етерично масло от лавандула
  2. 20 капки масло от чаено дърво
  3. 1 суп. лъжица изопропилов алкохол или спирт с висок градус
  4. 200 г гел от алое вера
  5. ¼ чаена лъжичка витамин Е (от ампула)

Приготвяне:

В малък стъклен съд с плътно затваряща се капачка изсипете етеричните масла. Разклатете добре, за да се смесят. Към тях прибавете и алкохолът(или спиртът) и разклатете отново. След това тази смес разбъркайте заедно с гела от алое в друг, по-голям съд. Накрая добавете и витамин Е и разбъркайте/разклатете за последно.

Изсипете сместа в подходящ съд с дозатор, който се затваря плътно, за да не се изпари алкохолът в дезинфектанта. Използвайте по малко от сместа всеки път, когато имате нужда от измиване на ръцете, а нямате сапун и вода наблизо.

Важно: Не прекалявайте с етеричните масла и имайте предвид, че те са изключително концентрирани и мощни. Преди да ползвате подобен домашен дезинфектант тествайте кожата си за алергии със съвсем малки количества от етеричните масла.


image0 (9K)