Как да си направим сами веган мляко

От доста време насам се наложи тенденцията за здравословно хранене, която цели ограничаването на животински продукти. Едва ли има човек, който да не знае що е то „веган“. Независимо дали искате да допринесете за доброто на планетата, имате определени морални норми или пък просто сте решили да опитате последните трендове в храненето, избягването на консумация на животински продукти, в частност млечни изделия, всъщност може да има и здравни ползи. Особено добре ще ви се отрази това, ако страдате от проблемна кожа, която е склонна към акне. Ограничаването на тези продукти ще намали възпалителните процеси в организма ви и ще ви помогне да се справите с подуване на корема, дискомфорт и газове.

Как да заменим любимото прясно мляко с негов веган-вариант? Предлагаме ви няколко идеи как да си направите ядково мляко сами, у дома. Ето ги и тях:

Ядково мляко

Ще са ви необходими една голяма чаша ядки (по избор – кашу, макадамия, бадеми) и четири чаши филтрирана вода (можете да използвате минерална). Накиснете ядките във вода и ги оставете да престоят през нощта. Отстранете обвивките на ядките и ги измийте. Сложете ядките и водата в блендер и миксирайте. По желание, можете да подсладите с кленов сироп или мед. Ако пък искате да си направите ванилено мляко, добавете ванилена есенция или ванилия от шушулка. За шоколадово мляко – прибавете 3 ч. л. какао. Можете да направите млякото по свой вкус както преди, така и след блендирането. За да е напълно готово вашето мляко, прецедете го през марля, а след това го прехвърлете в стъклена бутилка. Съхранявайте вашето мляко в хладилник и ще можете да му се наслаждавате 3-4 дни.

Овесено мляко

Направата му не изисква специални умения и ще са ви необходими само чаша фини овесени ядки и четири чаши вода. Смесете двете съставки и миксирайте в блендер за около 30-45 секунди. Прецедете млякото през тензух или стара чиста тениска. Съхранявайте го както ядковото мляко. Ако искате, можете да добавите 1-2 с. л. горски плодове към сместа, за да получите мляко с такъв вкус.

Кокосово мляко

Още по темата

За да си направите това вкусно мляко, ще са ви необходими само 1 чаша кокосови люспи и 3 чаши вряща вода. Потопете люспите във горещата вода и разбъркайте добре, така ще спомогнете за отделянето на кокосовия вкус във водата. Изчакайте няколко минути и блендирайте. И това мляко, както и другите видове трябва да се прецеди през тензух или марля. Отцеденото мляко преместете в подходящ съд за съхранение и сложете в хладилник. Ще можете да му се наслаждавате 3-4 дни. Добавете го към кафето си сутрин, за да го направите още по-ароматно и полезно.

Соево мляко

За направата му ще ви е необходима 500 г соя. Накиснете я за около 12-15 часа, имайте предвид, че ще увеличи обема си няколко пъти, ето защо си подгответе по-голям съд и повече вода. След това изхвърлете водата, добавете нова вода (около 500 мл), която предварително е завряла. Смесете горещата вода и соята в блендер и я смелете. За да получите мляко, прецедете сместа и след това варете млякото около 20-25 минути, като бъркате непрекъснато. Оставете да се охлади. Вашето соево мляко е готово.

https://www.az-jenata.bg/,


image0 (9K)