Как да си спестим пари за морето

Месец май е и все по­-често се сещаме, че е време да решим кога, къде и с какви пари ще почиваме през лятото. Ако не сте от най­-организираните хора, които имат резервации от януари за септември, вероятно почивката ви ще бъде и малко по­-скъпа. Как обаче за два месеца да спестим достатъчно пари, без да се лишаваме от нищо? Отговорът на този въпрос е сериозен математически казус, но ние имаме няколко предложения.

[ad id=“225664″]

1. Теглете по-­големи суми от банкомат на вашата банка. Това е лесен и “безболезнен” начин да ограничим разходите си.

Вместо да дърпате всеки ден по 20 или 50 лв., изтеглете 400 лв. наведнъж. Така пестите от ежедневни банкови такси за ползване на банкоматите, които варират от 20 ст. до 1 лв. А с банкоматите на вашата банка или сте освободени от такси, или те са много по­-ниски.

2. Записвайте разходите си

Има много мобилни приложения, в които да нанасяте ежедневните си разходи и така да следите, колко и за какво харчите най-­много.  Ако пък нямате вяра на технологиите, просто си водете записки на лист хартия. Постепенно ще забележите колко излишни пари давате за глупости и дребни неща. Това ще ви помогне да следите къде и за какво давате грешни пари.

[ad id=“263680″]

3. Определете си бюджет

Всеки месец имате списък от задължителни разходи – сметки, лекарства, вноски по кредити или нещо друго. Направете си графа на неотложните разходи, извадете ги от общия си бюджет и ще знаете с какви пари трябва да живеете до следващата заплата. След това сметнете с колко пари на ден трябва да разполагате.

4. Следете промоциите

Всяка седмица супермаркетите имат промоция на различна група продукти. Преглеждайте промоционалните брошури на различните вериги и набавяйте на домакинството си продукти с намалени цени. Така хем няма да се лишавате от нищо, хем ще пестите средства.

[ad id=“236993″]

5. Пазарувайте по списък

Неприятното на пазаруването в големите магазини и молове е, че отвсякъде дебнат изкушения. Затова ограничавайте покупките само до тези, които са в предварителния ви списък. Вкъщи определете какво трябва да се купи, в какво количество и откъде и избягвайте да слагате в количката излишни неща.

6. Сравнявайте цените

Когато правите резервации и списък за пазаруване, непременно сравнявайте цените на продуктите в различни търговски обекти. Освен промоционалните стоки може да има разлика в цените на артикулите в отделните магазини. Проверявайте и си правете сметката.

[ad id=“236999″]

7. Не пазарувайте на гладно

Когато човек е гладен, е склонен да купува повече храна и глезотии, отколкото, когато е сит. Затова избягвайте да ходите на пазар, преди да сте хапнали. Ще спестите и пари, и вредни калории.

8. Купувайте сезонни плодове и зеленчуци

През лятото доматите и краставиците са по­-евтини, отколкото през зимата. Логично е. Затова пазарувайте това, което е в сезон. Сега е сезонът на марулите, салатките и репичките, затова наблягайте на зелената салата.

[ad id=“237001″]

9. Храна от вкъщи

Обядът в офиса определено е сериозно перо в бюджета ви. Ако средната цена на храната ви на работното място е 5 лв. на ден, това означава, че давате около 100 лв. на месец за ядене. Може да ги спестите, като си носите храна от вкъщи. Салати, печива и различни ястия може да се носят в кутийка и да си ги хапнете в обедната почивка. Пък и домашната храна винаги е по-полезна и вкусна. Ако все пак не искате да се лишавате от обяда с колегите, си определете един или два дни от седмицата, в които ще хапвата с тях

10. Правете си кафе у дома

Пиенето на кафе е ритуал. Това удоволствие не бива да отпада от ежедневието ви. Просто може да замените кафето от магазина с направено от вас. Купете си пакет от любимата марка, който е на цената на кафетата ви за една седмица, и така цял месец ще се наслаждавате на ароматната напитка, като пестите пари.

[ad id=“238430″]

11. Дайте си време за размисъл за покупки„

Ако харесате нещо по магазините, не бързайте да го купувате веднага. Дайте си време да го обмислите – трябва ли ви сега, искате ли го наистина, или е моментно увлечение, импулсивна реакция. Преспете с идеята за тази покупка и ако и на следващия ден я искате, купете си я с чиста съвест. Ако обаче меракът да имате точно това нещо ви мине още на другия ден, честито ­ спестили сте пари от излишна покупка, която може би никога няма да използвате.

12. Сайтове за групово пазаруване

Това са онлайн пространства, в които продукти и услуги се предлагат на много по­-ниски цени от обикновено – с до 70­% – 80% по­-евтино. Проверявайте и за някои уловки – като това дали ваучерът за цялата услуга ви струва толкова, или само част от него, а останалата сума се плаща на място. Четете условията, търсете отзиви и ако всичко е изрядно, пестете пари.

[ad id=“225664″]

13. Разчистете ненужните вещи и ги продайте

Всеки има дрехи, сувенири или други вещи, които никога няма да използва по една или друга причина. Затова си направете двойна услуга – отворете си място в шкафовете, като ги махнете оттам и ги продадете в сайт. Може би това, което на вас не ви трябва, е съкровище за друг.

14. Изключете електроуредите, които не ползвате

Само ако се огледате вкъщи, ще забележите, че има неща, които са включени в контакта, но сте забравили кога за последно сте ги ползвали. Дивиди, стереоуредба или друга джаджа, която не ползвате всеки ден, може да бъдат изключени от електрическата мрежа и ако ви потрябват един ден, просто да ги включите отново. Това пести ток и сметките ви ще намалеят.

[ad id=“263680″]

15. Сменете повредените кранчета

Освен че дразни, постоянното капене на вода е и вредно за месечните ви разходи за водоснабдяване. Сменяйки кранчето, правите дългосрочна инвестиция – първо, пестите нерви от постоянното шумолене на водата и второ, падат сметките ви за нея.

16. Имайте си касичка

Слагайте там стотинки и дребни пари, а когато се събере голяма сума, инвестирайте в море, глезотия или друго нещо. Така хем няма да ви дрънкат и тежат в джобовете, хем имате пари настрани.

Дори и да не успявате да прилагате всички правила от този списък, с малки промени в ежедневието и пазаруването ви, пак ще паднат разходите на домакинството. Изберете тези, които ви звучат най­удачни за вас самите, и следете резултатите. И мислете за мечтаната почивка. Това ще ви избави от много нежелани и излишни покупки.

Източник: 24chasa.bg


image0 (9K)