Как европейците си представят живота у съседите? Ето така!

2015 година беше доста турболентна за Европа – две терористични атаки във Франция, гръцката икономика изпадна в тежка рецесия и рекорден брой бежанци. Допълнително шансът Великобритания да напусне Европейския Съюз следващия месец носи със себе си много несигурност и за 2016.

В този ред на мисли и с всичките тези драматични събития, как ли европейците си представят живота у съседите?

Анализатори от Женевския университет проучват жители на 9 европейски държави да оценят условията си на живот, както и тези на хората в останалите 8 държави по скала от 1 до 10.

Какви са резултатите от изследването? О, горката Гърция…

statss

Интересното е, че държавата, която е най-високо оценена в анкетата дори не е член на Европейския съюз. Швейцария е изградила репутация като зона на данъчни облекчения и една от най-богатите нации (и като прибавим шоколада, сиренето и планините :)). Тя има и доста рестриктивна позиция относно бежанците, което пък не се хареса на ООН миналата година.

Колкото до Гърция – фалиралата икономика е на ръба на катастрофа от 2010, въпреки трите огромни финансови инжекции. Държавата има най-високата безработица в Европа – 25% от хората нямат работа. Също така Гърция е и най-голямата жертва на бежанския поток – стотици имигранти пристигат на остров Лесбос всеки ден. (Останалите европейци в изследването явно не взимат предвид в оценките си уникалните плажове и климат в Гърция.)

Проучването също стига до извода, че едва една трета от гърците и италианците вярват, че техния стандарт на живот е по-добър от този на родителите им. За разлика от тях, северните държави, като Германия, Швеция и Великобритания смятат, че имат по-добър живот от предшествениците си.

Когато става дума за прогноза относно подобрение на икономиката, най-оптимистични са Великобритания и Испания. Най-песимистична – Франция.

Източник: шаш.бг


image0 (9K)