Как жегите провокират агресия и ни влияят негативно

Жегите провокират агресия и влияят негативно върху психиката ни

Също така създават проблеми със съня и раздразнителност. Това каза пред TrafficNews психиатърът д-р Веселин Герев. Той отчита, че ежедневно има поне по един пациент, който е отключил някакъв проблем вследствие на високите температури.

Другият фактор, който възбужда психиката, е светлината. Небето е кристално чисто, слънцето грее много ярко от 6.30 до 21 часа. Дори не толкова топлината, колкото светлината активира психиката и ни влияе „полудяващо”, посочва специалистът.

Когато главата на човек прегрее, той чувства сърцебиене, започват резки колебания на кръвното налягане. По тази причина в момента кардиологичните отделения в града са препълнени. От друга страна, усиленото слънцегреене действа зле на съня, прави хората много импулсивни и агресивни. А когато човек не се е наспал и е раздразнен, е склонен на всякакви необмислени действия.

Д-р Веселин Герев съветва, че ако на човек му стане лошо след продължително въздействие на високи температури и получи напрежение или състояние, подобно на паническа криза, той трябва по най-бързия начин да охлади главата си. Било на климатик, с вода, около водни басейни. Той препоръча в пиковите часове на слънцегреене хората да стоят на сянка и излизайки навън да носят задължително шапка и очила.

Понякога са необходими 2-3 минути светлинна активация, или т.нар. фотостимулация, и психиката може да „гръмне”, допълва психиатърът.

По думите му, в най-силното слънце е много рисково и да се шофира. Задръстванията предразполагат водачите към изнервяне и раздразнение, което пък води до ПТП-та. Затова е препоръчително в топлото време да не се тръгва на път с автомобил без климатик.

Източник: https://www.dunavmost.com/ .


image0 (9K)