Как сами подтиквате децата си да бъдат „лоши“

Тъй като мозъкът на децата не е напълно развит, те обикновено използват лошото поведение като инструмент за комуникация и изразяване на емоционално състояние. Но понякога това държание е знак, че родителите правят нещо нередно и наказанието не е най-доброто решение.

Ето кои са родителските грешки, които подтикват децата да се държат зле.

1. Твърде много критикувате децата си

Критиката, колкото и невинна да е, може да накара всеки човек да се чувства зле, а децата са особено уязвими. Ако родителите очакват съвършенство от малчуганите и вместо похвала получават само неодобрение, не е чудно, че децата се държат лошо – така и така не правят нищо правилно.

2. Нямате единен „фронт” с партньора

Нещо толкова злободневно и обикновено, колкото конфликтите между родителите, учи децата да игнорират единия родител и да тичат към другия. С времето те започват да имат изисквания към всеки родител поотделно, докато не получат отговора, който искат.

3. Отчаяно се опитвате да бъдете приятели с тях

Готините родители искат да бъдат приятели на децата си и са спокойни по отношение на правилата и дисциплината. Но рисковете надвишават ползите, тъй като при този тип възпитание възрастният губи силата на авторитет и уважението на децата си. „Готините“ родители принуждават децата си да вземат решения, за които са твърде малки и неопитни и рано или късно стигат до „срив на родителството”.

4. Давате много възможности за избор

Два избора са напълно достатъчни за все още неизграденото детско съзнание, независимо дали става дума за избор на тениски, или къде да се ходи в събота и неделя.

5. Не давате добър пример

Въпреки че е очевидно, че децата правят това, което виждат да правят родителите им, в ежедневието често забравяме за този факт. Следващият път, когато видите обикновена майка, паркираща на място за инвалиди, знайте, че детето ѝ най-вероятно действа по същия начин в най-различни ситуации.

iwoman.bg

 


image0 (9K)