Как се „изпаряват“ излишните килограми, когато слабеем?

Често говорим за диети и изгаряне на мазнини, но всъщност не сме съвсем наясно за това как протича процеса на отслабване.

Някои хора си мислят, че мазнината се трансформира в енергия, което е нарушение на закона за запазване на масата, докато други считат, че мазнината става на мускули или просто се изхвърля. Според учените обаче, когато слабеете, буквално издишате мазнините.

[ad id=“225664″]

Това твърдение идва от учените Андрю Браун и Рубен Меерман, които го базират на съществуващите познания по биохимия.

„Доста хора са в пълно неведение за това как протича метаболизма при загубата на тегло. Правилният отговор е, че по-голямата част от масата бива издишана под формата на въглероден диоксид“, обясняват учените. Излишните въглехидрати и протеини се превръщат в химически съставки, наречени триглицериди, и те се съхраняват в мастните клетки.

[ad id=“263680″]

За да изгубите излишните килограми се опитвате да включите тези триглицериди в метаболичния процес, което означава, че се отключва въглерода, който се съхранява в мастните клетки.

Свалянето на 10 килограма мазнина изисква вдишването на 29 килограма кислород, произвеждането на 28 килограма въглероден диоксид и на 11 килограма вода. Това е метаболичната съдба на мазнините, напускащи човешкото тяло. Докато по-голямата част от тях напуска по въздуха, останалата вода се изкарва от организма при потене, плач, уриниране и с други телесни течности.

източник: Марица


image0 (9K)