Как се отглежда орхидея Дендробиум

Как се поливат орхидеите Дендробиум

Поливане: Тук се прави и основната грешка при отглеждането им от неопитните цветари.
Никакво поливане от средата на Ноември до Февруари.
[ad id=“225664″]
Ако въздухът в помещението е сух, може да пулверизирате на 2-3 седмици. Въпреки това, е необходимо еднократно накисване на субстрата през 6-7 седмици. Това е задължително условие, ако искате да подтикнете растението към нов цъфтеж. Съществува много тънка граница между това да ги изсушите напълно, и да ги поддържате живи през този период. Описаното по – горе е необходимо заради техния начин на живот в естествената им среда в Югоизточна Азия, където зимите са студени със сух въздух, а лятно време е топло с висока влажност.
През Февруари започнете поливане за да стимулирате развитието на добра коренова система и на нови стъбла. През периода на активен растеж поливайте по 2 пъти на седмица до Ноември.
[ad id=“263680″]

На каква температура се отглеждат орхидеите Дендробиум

Температура: Възрастните растения се нуждаят от 10° разлика в температурата между деня и нощта. Осигурете 15-16° през ноща и 25-30° през деня, като увеличите въздушната циркулация и влажност. При температури под 10° може да опадат листата или да загубите растението.

Как се торят орхидеите Дендробиум

Торене: Трябва да се подава редовно през активния период. Идеалната комбинация се определя в голяма степен според субстрата. Като по правило е ползвайте добре балансиран тор със съотношение 10-10-10 или 12-12-12. Друго важно правило е да ползвате разтвор, 2 пъти по-слаб от предписания на опаковката. През зимата не се тори, тъй като растението е в покой и не се полива.

Как се пресаждат орхидеите Дендробиум

Пресаждане: На всеки 2 до 3 години преди кората, която ползвате да се е разпаднала. Пресаждайте внимателно в средно едра смес, като осигурите добро проветрение и предвидите място за 2 годишно прорастване. Предпочита и се развива по добре в по-малки по размер саксии.

На каква светлина се отглеждат орхидеите Дендробиум

Обичат много светлина през всички сезони, но трябва да се предпазват от директно слънце тъй като то може да „опърли“ листата. Поставете ги на най-светлото място в дома си дори и през зимата, за да могат да развият цветоносните си стъбла.
Естествения растеж е изправен, без нужда от подпиране. Цветът на стъблото трябва да е маслинено зелен.

ВАЖЕН СЪВЕТ за цъфтежа на Дендробиум

Ако искате да видите орхидеята си отново цъфнала запомнете:
Никакво поливане от средата на Ноември до Февруари!
Източник:zajenata.bg


image0 (9K)