Как се прави празник по ПРЕСЛАВЕНСКИ

Председателят на читалище „Димитър Наумов“ в Преславен Вълчо Ганчев и Надка Запрянова разнесоха по домовете 300 специално изработени поздравителни картички и знаменца за празника на селото, разказва секретарят на читалището Стойка Генова за това как са се подготвили в Преславен за 8 ноември – големият християнски празник Свети Архангел Михаил, който е покровител на селото.

Но преди жеста с малките подаръчета за жителите на Преславен, много от тях дружно са се заели с подготовката на събитието. Най-напред, разбира се, както всяка година, те започват с почистването на църковния двор и на храма, който носи името на закрилника на селото Св. Арх. Михаил.

А когато той грейва, там подреждат изложба от красивите творби в есенни багри на учениците от начален курс при ОУ „Бойчо Русев“. Благодарим на децата и техните ръководители, че всяка година се включват в празника на селото с много ентусиазъм, възкликва Стойка Генова.

Как в Преславен си избрали празника на селото с доза хитрост

Тя изказа също и съжалението си, че голяма част от предвидените мероприятия заради пандемията са били отменени,

но не забрави да отбележи с благодарност труда на всички, които са се опитали да поддържат празничния дух така, че той да остане вплетен в колоритните есенни цветя, увити в церемониалния венец.

Сложната плетеница в обредния хляб във форма на кръст е измайсторена от Диляна Неделчева, подарък за храма.

Преславенци винаги са били сплотени и единни, както в труда, така и в тържествата. Могат го и доказват това си умение с всяко свое начинание!

От ЗАРАТА: Честит Архангеловден, Преславен! Нека светията ви закриля и пази!


image0 (9K)