Как чуждестранните медии отразиха изборите в България

ГЕРБ спечелиха парламентарните избори в България, но остава въпросът дали и с какви партньори ще управлява страната за трети път. Това е общото заключение на световните медии след вчерашния вот у нас.

Бойко Борисов отново спечели образно казано облога да стане за трети път премиер на България, пише френският вестник „Монд“. Той ще трябва да се съобразява с ултранационалистически партии, за да сформира управляващо мнозинство след отпадането от парламента на досегашните му партньори от Реформаторския блок, отбелязва изданието. „Монд“ коментира, че е възможно ГЕРБ да се споразумеят и с „популиста Веселин Марешки“. Френското издание пише, че: „Марешки, който сам се е провъзгласил за българския Тръмп, е натрупал богатство от бензиностанции и аптеки“.

Телевизия „Евронюз“ посочва, че след победата на „Бойко Борисов и неговата проевропейска дясноцентристка партия” над „проруските социалисти” се задава коалиционно правителство. Анализатори смятали, че то щяло да бъде или с участието на „Обединени патриоти”, или с „етническата турска партия (ДПС)”.

Швейцарският вестник „Тан“ цитира наблюдатели, според които хората, които не са очаровани от политиката на ГЕРБ, сега са подкрепили партията, за да не видят как социалистите идват на власт.

„Българската десноцентристка партия печели вчерашните парламентарни избори. Тя победи опозиция, която се опитва да насочи страната, която е член на Европейския съюз, към сближаване с Русия“. Това пише американският вестник „Уолстрийт джърнъл“. България се превръща във все по-стратегическа държава за Европейския съюз заради границата си с Турция, по която сега има ограда, за да не могат имигранти да влизат незаконно в Европа, подчертава изданието.

„За някои избиратели Борисов ще има стабилизираща роля. Той няма да отчужди Русия, въпреки че предишното му правителство подкрепяше членството в ЕС и НАТО и санкциите срещу Кремъл. В кампанията Борисов заяви, че е за по-прагматични връзки с Москва, изгодни и за двете страни. Той се противопостави на флотилия на НАТО в Черно море, опасявайки се, че тя може да разгневи Москва“, пише“Ню Йорк таймс“.

В руските медии темата за резултатите от вота у нас минава на значително по-заден план. Сайтовете на повечето от основните вестници се задоволяват с кратки информации от агенциите. РИА „Новости” се занимава с въпроса каква коалиция ще поеме властта в България. Агенцията цитира лидера на БСП Корнелия Нинова, която изрази готовност да опита да събере подкрепа за правителство, ако мандатът стигне до нея. РИА „Новости” отбелязва, че в хода на изборите са били установени случаи на купуване на гласове и други нарушения.

Анадолската агенция също обръща внимание на предсрочните парламентарни избори у нас. В материал по темата се посочва, че ДПС е загубила турските си избиратели. Турската държавната медия отбелязва, че изборите са се провели на фона на напрежение между България и Турция. Причината – обвиненията, че Анкара толерира ДОСТ. Припомнят се опитите за блокада на границата от националисти, както и ограничаването на секциите в южната ни съседка до 35.

btvnovinite.bg

 


image0 (9K)