Каменните сфери Моераки – най-необяснимите чудеса в света!

Едно от най-необяснимите чудеса в света са каменните сфери Моераки. Те са пръснати из плажа Коекохе на Южния остров в Нова Зеландия. Камъните са се превърнали в огромна атракция и привличат посетители от цял свят.

Структурата им е седиментен камък, образуван в продължение на милиони години чрез наслояване на различни минерали върху останки от черупки на изкопаеми, кости и парчета дърво. Размерът на сферите е различен, като някои достигат до над 3 метра диаметър.

Те са обект на интерес от страна на учените, които са установили в тях наличието на перфектно запазени скелети от костенурки, както и някои изчезнали видове като плезиозаври и морски червеи.

Името им в превод от езика на маорите означава „сънливо небе“. Местна легенда говори, че камъните произлизат от първите им предци, който пристигат по тези земи с голямо кану. То било потопено от големи вълни. Част от хората се превърнали в планина, разположена наблизо, а останките от кануто – в камъните Моераки, разказва легендата.

Любители на конспиративните теории силно се съмняват на научните обяснения за появата и съществуването на камъните. Те считат за по-достоверно сферите да с извънземен произход – „пратка“ от друга цивилизация.
Източник:dariknews.bg


image0 (9K)