Кампанията: 20 партии и 6 коалиции се регистрираха за изборите. Днес е крайният срок

В 17 часа в сряда изтича крайният срок, в който партиите и коалициите могат да се регистрират за участие в парламентарните избори на 2 октомври. Ден преди крайния срок документи подадоха 20 партии и 6 коалиции.

Това ще са четвъртите избори от 2021 г. насам и третите предсрочни за последната година и половина.

След като излъчените Народни събрания от изборите на 4 април и 11 юли 2021 г. не успяха да изберат правителства, в България се проведоха трети избори в рамките на една година. След гласуването на 14 ноември 2021 г. „Продължаваме промяната“, БСП, „Има такъв народ“ и „Демократична България“ създадоха коалиционно правителство начело с премиера Кирил Петков.

На 8 юни 2022 г. Слави Трифонов обяви, че ИТН напуска коалицията. Опозиционната ГЕРБ внесе вот на недоверие, който на 22 юни беше гласуван от парламента с подкрепата на ГЕРБ, ДПС, „Възраждане“ и ИТН. На 27 юни премиерът Кирил Петков подаде оставката на правителството.

Последвалите консултации бяха неуспешни и „Продължаваме промяната“, ГЕРБ и БСП последователно върнаха мандатите за съставяне на правителство. На 1 август президентът Румен Радев насрочи нови парламентарни избори за 2 октомври и назначи служебно правителство начело с Гълъб Донев.

До края на работния ден във вторник в Централната избирателна комисия (ЦИК) са се регистрирали 6 коалиции и 20 партии за участие в парламентарните избори на 6 октомври.

Документи вече са подали коалициите „Продължаваме промяната„, „ГЕРБ-СДС“, „БСП за България“, „Демократична България„, „Български възход“ и „Справедлива България“.

Сред подалите документи като самостоятелни партии са „Има такъв народ„, ДПС, „Възраждане„, „Изправи се България“, ВМРО-БНД, НФСБ, Единна народна партия, Консервативно обединение на десницата и още 12 други партии.

Крайният срок изтича в 17 часа в сряда, 17 август.

„Продължаваме промяната“ (ПП) и „Демократична България“ (ДБ) се регистрираха самостоятелно за участие в изборите на 2 октомври. Все още обаче има възможност те да се явят обединени, като решението за това трябва да бъде взето до 27 август, когато е последният срок за регистриране на промени в коалициите в Централната избирателна комисия (ЦИК).

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036………. . Бъди оригинален! Интересни подаръци за скъпи хора! КУПИ СЕГА! https://kupi-sega.bg/


image0 (9K)