Караянчева: Няма закъде да бързаме с Истанбулската конвенция

Вотът на недоверие е право на опозицията, не се притесняваме, надявам се да няма личностни нападки, каза председателят на парламента

[ad id=“263680″]

„Няма закъде да бързаме с Истанбулската конвенция. Два месеца поне ще вървят дебатите.“ Това каза в специално интервю за Канал 3 председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

„Имаме време, така че няма закъде да бързаме“, заяви тя и посочи, че идния вторник от 11.00 часа организира дискусията, но не в парламента, както бе оповестено първоначално, а в аулата на Софийския университет. Решението взела заради многото желаещи да участват в дискусията. Караянчева е отправила покани до председателите на всички групи и комисии, всеки депутат може да присъства, поканени са и представителите на вероизповеданията, където също има разногласия, по думите ѝ.

[ad id=“218001″]

„Аз ще бъда модератор, всеки ще има право на две минути, изказванията ще бъдат качени на сайта на НС“, гарантира публичност и прозрачност парламентарната председателка. Целта ѝ е да се чуят всички аргументи „за“ и „против“.

„Надявам се да вземем най-доброто решение и аз съм убедена, че в конвенцията няма нещо притеснително. Но, ако има факти и точки, които притесняват българските граждани, ние сме хората, които трябва да успокоим тези притеснения, и да направим така, че приемайки тази конвенция, тя да не крие подводни камъни, да сме убедени в това и да убедим българските граждани“, заяви Караянчева.

[ad id=“218548″]

„Право на опозицията е вотът на недоверие, въпросът е дали беше уместно да е сега“, коментира тя насрочването на дебатите за вторник от 11.00 часа на извънредно заседание на НС. Караянчева подчерта, че мнозинството няма никакви притеснения, а напротив – има много аргументи за успешното управление през тези 8-9 месеца, които ще напомни в пленарната зала.

Караянчева обясни, че е избрала за дискусията по вота вторник, за да не бъде загубен пленарният ден сряда. Гласуването на вота на недоверие за корупция, внесен от БСП, ще бъде в четвъртък, уточни още тя. В крайна сметка на опозицията това ѝ е работата – да иска вот на недоверие. Да, моментът не е подходящ според мен, но няма как“, коментира още Караянчева.

„Атмосферата ще се нажежи, надявам се да не влизаме в личностни нападки, а да бъде чисто принципен дебатът“, добави председателят на НС. Според нея, именно когато управляващите не са оставяни на мира, работят даже по-добре.

[ad id=“236480″]

Относно разсекретяването на доклада за информационната система на приходната агенция /БАЦИС/ председателят на парламента обяви, че ще напише писма до главния прокурор и директора на ДАНС с искане да се разсекретят докладите. „Нямаме никакви притеснения“, добави тя.


image0 (9K)