Караянчева: Хамалският език бие срещу авторитета на парламента

„Оставам с впечатление, че когато един закон не харесва на БСП, президентът го връща. Надявам се г-н Радев вече да разбере, че правителството и мнозинството работят по една и съща политика“, коментира председателката на Народното събрание.

[ad id=“225664″]

„Няма драма, че ще работим с един заместник председател по-малко. Очакваме БСП да направи своята номинация. Това, което Валери Жаблянов изрази, очевидно е и позиция на неговата партия. При предишните лидери БСП се движеше в демократична посока. Получихме и много писма от български граждани, които не одобряват поведението на Жаблянов по отношение на Народния съд“, заяви по БНТ председателката на НС Цвета Караянчева по повод отстраняването на Валери Жаблянов от заместник председателския пост в парламента.

Тя коментира широк спектър от теми – поведението на опозицията и президента, Истанбулската конвенция, оставката на Теменужка Петкова.
[ad id=“236993″]

„БСП от всяко нещо прави сензация, скандал. За да се измести фокуса от това, което се случва с правителството, с председателството. Ако отчетем успешно председателство, това ще е удар за опозицията. А то е успешно. Бях в Брюксел, там България я приемат като равна!”, каза Караянчева.

Според нея опозицията прави скандали, за да присъства в медиите. „Бих се радвала опозицията да е конструктивна”, допълни тя.

[ad id=“236999″]

„Премиерът Борисов има много работа във външнополитически план. Във въпросите на БСП има конкретика и се отнасят до отделните министри. Няма проблем премиерът да идва и да отговоря, стига въпросите да касаят политиката на правителството”, посочи Караянчева по повод искането на БСП Борисов да отговори на техни въпроси в Народното събрание.

„Не съм броила колко вета е наложил президентът. Той има своето право. Ние имаме своите аргументи да го преодолеем. Ако толкова често се налага вето, то девалвира.
В няколко студиа вече разказах какви са отношенията с правителството. Мнозинството трябва да помага на правителството да прокарват политиките си. Оставам с впечатление, че когато един закон не харесва на БСП президентът го връща. Надявам се г-н Радев вече да разбере, че правителството и мнозинството работят една и съща политика”, коментира Караянчева връщането на закони от страна на президентската институция.

[ad id=“237001″]

„Харесвам г-жа Петкова, защото тя е един добър министър. С оставката може би иска да премахне всякакви съмнения за участие в сделката с ЧЕЗ. Но аз не бих се съгласила с тази оставка, защото тя е много качествен човек”, каза Караянчева.

По думите й заедно с коалиционните партньори в сряда или четвъртък ще се реши въпросът за новия министър, ако се приеме оставката на Теменужка Петкова.

[ad id=“238430″]

Истанбулската конвенция очевидно не е отпаднала от дневния ред, въпреки че премиерът Борисов обяви, че я оттегля. На въпрос на водещия кога ще продължи дебатът за Истанбулската конвенция, Караянчева отвърна: „Дебатът продължава. Хората се вълнуват от тази тема. Аз инициирах конструктивен дебат в СУ и всяко едно мнение е качено на сайта на парламента. Грешка беше, че не го направихме по-рано. Но ние подценихме тези тъмни сили, които се намесиха и вкараха много драма и неистини в тази тема. Започна да се говори за промени в конституцията, за трети пол, вкараха се понятия, които не присъстват в този документ. Дори заглавието Истанбулска конвенция не беше коректно. Това е конвенция срещу насилието над жени и деца.”

[ad id=“263680″]

Председателката на НС бе помолена да коментира и езика на омразата в парламента. „С езика на омразата трудно ще се справим. Лош пример даваме. БСП непрекъснато търсят конфликт и изостряне на отношенията. Хамалският език бие срещу авторитета на парламента”, заяви тя.


image0 (9K)