Каузата на ЗАРАТА: Незабравим абитуриентски бал за две момичета от Дом „Мария Терезия“ – Стара Загора

Всички помним Мария, която спаси от задушаване шофьор на автобус от градския транспорт.

Не сме забравили Наска и Стефан, те намериха 380 лева и ги върнаха на собственика им.

Скоро 18-годишният Величко намери чанта с пари и документи и я върна на собственика й, за което беше поздравен лично от кмета на Стара Загора Живко Тодоров. И четиримата младежи са възпитаници на Дом „Мария Терезия“.

Разговаряме с г-жа Латинка Петрова, директор на Дом за деца лишени от родителски грижи „Мария Терезия“ – Стара Загора. Тя разказа за своите възпитаници, за техните мечти и цели в живота.

Госпожо Петрова, добрите дела на вашите децата говорят за възпитанието, което сте им дали, но лесно ли е да им се осигури всичко, от което се нуждаят ?

Това е основната ни цел и мисля, че с общи усилия можем да я постигнем. Стараем се децата да живеят спокойно, да са обгрижени и щастливи. В момента в Дома живеят 27 деца – най-малкият ни възпитаник е на 14 години. Когато започнах работа преди 18 години, тук имаше и малки деца на по 5-6 г. Това е като едно голямо семейство, в което балансът и хармонията са напълно задължителни.

Разбрахме, че през 2018 година предстоият абитуриентски балове на две от вашите момичета. Разкажете ни за тях.

Абитуриентките са много красиви, слънчеви госпожици – Пепа и Пенка, учат в две от най-добрите професионални гимназии в Стара Загора. Отсега се подготват за предварителните кандидат-студентски изпити през март в Тракийския университет. Едната мечтае да учи Ветеринарна медицина, а другата да се занимава с рехабилитация или със социални дейности. Вълнението около бала все още не ги е завладяло, но смятам, че скоро ще трябва да помислим за тоалетите, както и за другите необходими неща при подготовката на една незабравима вечер. Хубавото е, че повече от една година момичетата работят в един хотелски комплекс до Стара Загора. Така ще им е по-лесно да се издържат през студентските години.

Какво се случва с децата, след като напуснат дома?

Честно казано това е болното ни място. Община Стара Загора има социални услуги за младежи, които напускат институциите. Осигуряват им защитени жилища, в които са събрани с други свои връстници, които не познават. Всеки от тях е със собствен характер и навици, които понякога е трудно да напаснат. Затова повечето избират да живеят на квартира и много често тя се намира около Дома, защото тук са техните приятели, съученици, това е мястото където са израснали. Наша основна грижа е да ги направим самостоятелни, да работят и да се грижат сами за себе си. Насърчаваме всички, навършили пълнолетие, да започват работа – така сами си плащат квартирите и покриват разходите си. В Дома имаме много сериозна спестовна политика – децата успяват да си заделят пари, които харчат при нужда.

От какво се нуждаят в момента децата от Дома?

Искам на първо място да отправя апел към гражданите, които имат желание да помогнат на нашите абитуриентки да имат една незабравима вечер, както и възможност по-късно да продължат образованието си.

Имаме нужда от храна, почистващи и перилни препарати, запазени дрехи, подходящи за тяхната възраст, маратонки за нашите бъдещи футболисти, както и от голям телевизор за голямата дневна, в която вечер се събират всички. Децата биха се радвали много на карти за плувния басейн в Стара Загора.

Информационна агенция ЗАРАТА се присъединява към апела на Дом „Мария Терезия“ – Стара Загора!

Надяваме се с общи усилия да осигурим незабравим бал за Пепа и Пенка.

Хората с „големи сърца“, които имат желание да помогнат на момичетата, могат да се свържат с г-жа Латинка Петрова на телефон: 0885 866 199.


image0 (9K)