КЗП отчита спад на нарушенията в сферата на туризма

Нов спад на нарушенията в сферата на туризма на фона на миналата година отчита Комисията за защита на потребителите (КЗП). Това съобщи председателят Димитър Маргаритов.
„Ако тогава некоректни се оказваха около 10% от проверените търговци, то през този сезон нарушения установяваме в 7-8% от случаите”, посочи Маргаритов.
През месец юли тази тенденция се задълбочава. При извършените 1 066 проверки в туристически обекти по Черноморието са констатирани 56 нарушения или в около 6 на сто от случаите. Сред тях са отсъствие на табела с информация за вида и категорията на туристическия обект, липса на цени в менюта на някои заведения или на ценоразпис за нощувките и допълнителните услуги в хотелски комплекси. Засечени са и няколко случая, при които търговци са си позволявали чрез различни рекламни съобщения или в онлайн пространството да посочват невярна информация за вида или категорията на туристическия обект.

През миналия месец КЗП има над 3000 инспекции на територията на цялата страна. В резултат на тях са съставени около 200 акта за различни нарушения.
В търговската мрежа най-често е липсвала информация за цените или за съществените характеристики на предлаганите стоки и услуги. Някои търговци пък са прилагали различни хитрости при повеждането на промоции или кампании за намаления, като са спестявали важна информация за условията, при които важат отстъпките.

Наред с това експертите на КЗП са дали препоръки на няколко агенции за недвижими имоти и на хотелиери да отстранят несправедливи клаузи в договорите си с общи условия, които предлагат на клиенти. Забранени са и дузина нелоялни практики основно в областта на туристическите услуги и при търговията в магазинната мрежа.

През последния месец комисията е забранила и седем вида опасни стоки. Сред тях са неотговарящи на европейските стандарти детски облекла и бебешки вани. Временно е било преустановено ползването на батут в столицата, след като родител е сигнализирал в комисията, че има съмнения за опасност на услугата. Проверката на КЗП е констатирала нередности, които вече са отстранени и предстои обектът да заработи отново.

Същевременно в комисията са постъпили близо 1800 жалби, сигнали и запитвания по различни въпроси. Около 40% от тях касаят телекомуникационни устройства и услуги. Друга група жалби са за рекламации на аудио-визуална техника, битови уреди, битови услуги, стоки за бита, облекла и обувки и други.


image0 (9K)