Кинофестивалът „Златната липа“ в Стара Загора обяви своите награди

Днес, в заключителния ден на Международния филмов фестивал „Златната липа 2017“, който вече е традиция в Стара Загора, международното жури с председател Владимир Пенев обяви наградите.

За Най-добра женска роля наградата грабва актрисата Трине Дирхолм за ролята си в датския филм „Комуната“.

За Най-добра мъжка роля получава българският актьор Стефан Денолюбов в „Слава“.

За Режисура – Нино Басилия за грузинския филм „Животът на Ана“.

Наградата на Съюза на българските кинодейци получава „Комуната“, Дания.

А статуетката „Златната липа“ за Най-добър филм се присъжда на сръбския филм „Дневникът“.

zlatnata_lipa2017_juri (8)Председателят на журито Владо Пенев сподели за трудния избор, който кинодейците са направили, класирайки точно тези филми на почетните места и точно тези актьори за най-добре изиграна роля. Ако трябва да бъдем честни, 3-4 филма приковаха вниманието ни, което се вижда и в крайното ни решение. Но бяхме единодушни за датския „Дневникът“, защото тази лента директно се свързва със зрителя чисто емоционално, което не значи, че той не е много, много добър и от професионална гледна точка – напротив. Великолепни сценарий и актьорска игра! Филмът представя по невероятен начин Балканския магически реализъм и парадоксален абсурд, поднесен майсторски, възторжен завършши Владо Пенев.

[ad id=“222969″]

zlatnata_lipa2017_juri (7)Всички членове на журито са единодушни с високата си оценка за българския филм „Слава“, който събира изключително много награди и международно признание и в дните на старозагорския фестивал.

Създателят и директор на фестивала режисьорът Магдалена Ралчева говори за надеждата този културен форум в Стара Загора да придобие все по-голяма популярност и да привлича по-голямо международно участие.

Кинокритикът Людмила Дякова благодари на г-жа Ралчева за страхотната селекция от филми, на които старозагорската публика можа да се наслади в 5-те фестивални дни.

zlatnata_lipa2017_juri (6)Изключително емоционален в коментара си застана пред всички актьорът Любен Чаталов с думите: Браво, старозагорци! Преди 5 години „Златната липа“ проходи, пожелавам на фестивала оттук нататък не само да ходи, но и да тича!

Всички членове на журито получиха символичен почетен плакет, а Владимир Ястреба от Руския културно-информационен център връчи специална грамота на Магдалена Ралчева за приноса ѝ към развитието на българо-руските културни връзки.

За пета поредна година „Златната липа“ ще връчи своите награди в 18 часа тази вечер в Операта. Организаторите са подготвили тържествен завършек на голямото културно събитие.

Фестивалът за ново европейско кино в Стара Загора стартира на 3 юни с богата програма, в която имахме възможност да гледаме 42 филма от общо 17 държави. Прожекциите бяха с вход свободен в голямата зала на Операта и в Регионална библиотека Захарий Княжески.

А вие гледахте ли филмите от фестивала? Какво е мнението ви за класацията на журито? Споделете с нас!


image0 (9K)