Кирил Домусчиев: АЕЦ и „Марица Изток 2“ са аферисти, които изкуствено повишават цената на тока

„За икономиката електричеството и газът са суровини. Всяко непазарно изменение на тези цени неминуемо води до икономически дисбаланс и проблеми с конкурентоспособността“, каза председателят на КРИБ Кирил Домусчиев, участник днес в срещата на Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР).

[ad id=“225664″]
Домусчиев акцентира върху факта, че основната част от добавката „задължение към обществото“ се дължи на т. нар. Американски централи в Маришкия басейн.

„Ние сме държава от ЕС, а в ЕС няма такъв вид договори, каквито ние имаме с Американските централи“, категоричен бе Кирил Домусчиев и допълни, че в ТОП-3 на най-големите предприятия в България за 2016 г. са именно двете централи – ТЕЦ Марица Изток 1 и 3.

„У нас, за съжаление, се работи на парче, а трябва да се мисли и действа стратегически, затова са ни необходими нов Закон за енергетиката, въвеждащ пълна либерализация на пазара, и приемане на балансирана национална енергийна стратегия до 2030 г.“, категоричен бе Кирил Домусчиев.

[ad id=“263680″]
Според него е необходима цялостна реформа в енергетиката, която да осигури реален енергиен пазар, а не имитация на пазар, в който практически участват само две държавни дружества (АЕЦ „Козлодуй“ и „Марица Изток 2“) и, подавайки минимални количества ел. енергия за търгуване, изкуствено повишават борсовата цена.

„50 хиляди фирми са жертва на тези аферисти“, заключи Кирил Домусчиев и призова за активна намеса на институциите, вкл. със законодателни и управленски мерки, така че да бъде гарантирана пазарна среда в системата на енергетиката. Задължително листване на държавните дружества на фондовата борса и повишаване на енергийната свързаност са само част от мерките, които българският бизнес предлага в това направление.

Работодателските организации, обединени в АОБР, предстои да представят своите приоритети пред парламентарните групи, Министър-председателя и Президента на РБ. Освен това, в процес на подготовка са сигнал до Комисията за защита на конкуренцията относно енергийните цени, както и пакет от мерки за преодоляване на проблемите в енергетиката, които допълнително ще бъдат представени на отговорните институции. Предстои в близките дни медиите и обществото да бъдат информирани и по отношение на намеренията на АОБР за организиране на ефективен протест срещу спекулативното покачване на цените на електроенергията.

На 22 януари Асоциацията представи приоритетите си за 2018 г.


image0 (9K)