Китайски експерти с лоша прогноза за разпространението на новия коронавирус през лятото

„Вероятността – с подобряването на времето и настъпването на лятото броят на случаите на новия коронавирус да започне да намалява, е много малка“.

Това заяви ръководителят на отделението за инфекциозни заболявания в Първа болница на Пекинския университет – Ван Гуйцян, цитиран от ТАСС.

Тежкият остър респираторен синдром (ТОРС) изчезна през лятото на 2003 година, но новият коронавирус вероятно силно се отличава от предишните (известни) вируси„, каза експертът.

Смята се, че коронавирусът е чувствителен към нагряване и температурата на кипене на водата може да го убие, но температурата в естествената околна среда не може да достигне тази стойност. Съдейки по глобалната епидемична ситуация, е малко вероятно вирусът да изчезне през лятото„, каза Ван Гуйцян.

Ръководителят на Института за патогенни микроорганизми към Академията на медицинските науки на Китай – Цин Ци отбеляза, че „не е правилно да се сравнява атипичната пневмония със заболяването, предизвиквано от новия коронавирус, а също така да се вярва, че коронавирусът ще изчезне със затоплянето на времето„.

Носенето на маски е доказан метод за справянето с разпространението на новия коронавирус и е незаменима защита в условията на наличие на безсимптомни случаи на заболяване, категорични са китайските експерти.


image0 (9K)