Китай ще продължи да модернизира ядрения си арсенал

Китай ще продължи да модернизира ядрения си арсенал

Снимка: архив, БГНЕС

Китай обяви днес, че ще продължи да „модернизира“ ядрения си арсенал и поиска САЩ и Русия да намалят своите. Призивът идва, след като вчера глобалните сили обещаха да не допускат разпространение на ядрени оръжия, предаде Франс прес, цитирана от БНР.

Още по темата

4 яну 2022 08:45

93

В рядко съвместно становище, което остави настрана напрежението между Запада и Изтока, САЩ, Китай, Русия, Великобритания и Франция потвърдиха целта си за свят без ядрени оръжия и избягване на ядрен конфликт.

Петте ядрени сили също така се ангажираха с пълно бъдещо изоставяне на атомните оръжия, които в конфликт са били използвани само при американските бомбардировки в Япония в края на Втората световна война.

Съществуват засилващите се глобални опасения относно китайската военна модернизация, особено след като въоръжените сили на страната обявиха миналата година, че са разработили хиперзвукова ракета, която се движи със скорост пет пъти тази на звука.

Днес Пекин защити политиката си и настоя Русия и САЩ – засега най-големите ядрени сили, да направят първата стъпка към разоръжаване.

„САЩ и Русия все още притежават 90% от ядрените бойни глави на Земята“, заяви Фу Кун, генерален директор на департамента за оръжеен контрол в китайското МВнР и допълни: „По повод твърденията на САЩ, че Китай увеличава своите ядрени възможности, това не отговаря на истината“.

 

Източник: https://www.dnes.bg/……………


image0 (9K)