Климатолог хвърли бомба: Ветровете над 100 км/ч са полезни

Климатологът проф. Георги Рачев хвърли бомба в ефира на  Bulgaria ON AIR, че силните ветрове с над 100 км/ч, които пометоха и България, са полезни.

[ad id=“225664″]

Ветровете, които причиниха сериозни щети в Западна и Централна Европа достигнаха и България. На някои места у нас хората наблюдаваха жълтеникави облаци – вихрушка, която отнемаше от видимостта на шофьорите. „Това е нещо съвсем естествено. Случва се 2-3 пъти, 10 пъти годишно…“, подчерта климатологът и посочи няколко случая с ветрове над 100 км/ч през 2018 г. у нас. „Такъв ни е климатът, а и релефът понякога дава възможност за допълнително усилване на вятъра. Хубавото е, че няма пострадали хора, но паленето на огън в такова време е убийствено!“, обясни проф. Рачев. Той отбеляза, че силните ветрове са много полезни през тази част на годината, защото ще изчистят въздуха.

[ad id=“263680″]

Климатологът каза още, че хората трябва да се подготвят спрямо природата, за да имат възможност да преодолеят това, което може да се случи. Температурата в глобален мащаб се повишава, посочи проф. Рачев и цитира авторитетно изследване, което показва, че лятото на 2018 г. е най-топлото, откакто съществуват метеорологични наблюдения в Европа. По думите му повишението на градусите е много сериозно. „Дъждовното и влажно време създаде усещането за студено време. Юни и юли бяха по-топли от нормалното. Като включим и август месец, лятото в България си отива с над един градус над нормалното. Това ще доведе до много качествена реколта. Ще извадим една от най-хубавите реколти на слънчоглед“, поясни климатологът.


image0 (9K)