Ключовата фраза за Международния младежки център в Стара Загора е „Ти можеш!“

Днес, 24 април, в Международния младежки център (ММЦ) Стара Загора отчетоха резултатите по Проект BG 06-101, който стартира на 27.01.2014 и в изминалите три години направи изключително много за младежите в региона. Проектът се осъществи с бюджет 1 395 379 евро, с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия чрез механизма на Европейските икономически пространства и бенефициент Община Стара Загора.
MMC_preskonferencia (7)На пресконференцията присъстваха Иванка Сотирова – зам.-кмет на Община Стара Загора, Георги Симеонов – координатор международни отношения, Пенка Чавдарова – началник отдел „Образование“, Весела Марева – управител на ММЦ и програмни оператори от МОН.
Г-жа Сотирова обяви, че на 30 април т.г. приключва тригодишният проект „ММЦ за работа с деца и младежи в риск в гр. Стара Загора“, като в края на периода се отчитат много добри резултати.
От началото на 2017 г. със специален Знак за качество е ММЦ Стара Загора – единствен от всичките 4 новосъздадени подобни институции в България в Добрич, Пловдив, Враца и тук. Работата на старозагорския екип е оценена от международна комисия от Европейския Департамент за младежки дейности и признанието е налице. Отличието е знак за престиж и отваря нови възможности към следващи европроекти. Официалното връчване на Знака за качество ще се състои на 16 май 2017 г.
Посланието на медиаторите от Центъра е „Ти можеш!“. Ключовата фраза е в основата на всичко, което се прави за младите хора и е отправена към възрастовата група на 15 – 29-годишните, които вече разпознават институцията като своето място.

MMC_preskonferencia (6) MMC_preskonferencia (4)
Тук младежите в риск, останали извън системата, намират клубове по интереси: спорт, артателие, различни танци, клуб „Кажи си думата“, многообразни занимания, ориентиране, насочване за работа, правни и психологични съвети. Предстои 4-тото издание на Младежка академия. Създадена е партньорска мрежа на локално, национално и международно ниво. В Центъра са обучени и сертифицирани над 700 млади хора.
Изключителен интерес предизвикват посещенията на групи от по 40 старозагорски младежи в международния културен обмен в Рейкявик – Исландия, в Осло –Норвегия. В Стара Загора са идвали ученици от Франция, Швеция, Англия, Германия, Люксембург, специално организирани в програми по екологични дейности, в работа с деца от социални домове и с деца с противообществени прояви. Целта на този обмен е българските младежи, които нямат възможност да пътуват в други страни, да придобият различен поглед към света.

Недко Боянов
Недко Боянов

След приключване на Проект BG 06 г-жа Иванка Сотирова каза, че работата в ММЦ ще продължи, като финансирането е осигурено до края на 2017 г. от бюджета на Община Стара Загора. Общинският съвет е гласувал при стартирането на Проекта неговата устойчивост в срок на 10 г. От МОН също са заинтересовани и са в контакт с Европейските структури за продължаването му по европрограми.
На пресконференцията беше награден ученикът от СУ „Васил Левски“, 18-годишният Недко Боянов, който е изработил логото на ММЦ Стара Загора.

В разговори участваха няколко от най-често посещаващите Центъра младежи Дончо и Роско.

Дончо
Дончо

Скоро стартира онлайн предаване, което ще се осъществява само от младежи.

Повече информация за дейностите в ММЦ Стара Загора на:

телефон: 0884 686 023 и 0884 411 348
Фейсбук страница – Международен младежки център Стара Загора
поща: [email protected]
сайт: www.helpyouth-starazagora.com

Всички дейности са безплатни!


image0 (9K)