Кметовете искали частна охрана, не МВР

Вътрешният министър коментира почти едновременната реакция на главния прокурор и на президента да сезират КС за частната охрана. „Така работи държавата“, съгласи се Валентин Радев и обеща, ако се открият пропуска, министерството му да се съобрази с тях. В същото време обаче показа, че е раздразнен и не е съгласен със Сотир Цацаров и Румен Радев, които намират новите текстове за противоконституционни.

[ad id=“225664″]

Причината – частните охранители ги имало и досега, те били в пъти по-многобройни от полицаите. МВР само слагало „едни правила вътре“ на нещо, което и досега е съществувало.

„Не го иска МВР, кметовете го искат“, защити се вътрешният министър, вносител на приетия от парламента закон за частната охранителна дейност. Той обясни, че така или иначе подобни охранителни фирми и охранители са се нароили през годините по обективни причини.

[ad id=“236993″]

„В държавата ни има едно министерство на вътрешните работи, което се занимава с престъпността, то е под 50 хил. души, около 22-25 хил. са униформените, които изпълняват тази дейност. Срещу тях буквално армия от 200 хил.охранители, които съществуват по обективни причини през години, те са отсреща“, изложи фактите Радев и попита какво правим, цитира Канал 3.

[ad id=“236999″]

„Ако няма частна охрана, тогава да увеличим състава на МВР и парите за ведомството. Законът целял само регулирането и въвеждането на правила и детайли. Така или иначе, МВР и в момента контролирало частната охранителна дейност“, напомни вътрешният министър.

Радев индиректно призна, че МВР не може да се справи с престъпността и да огрее навсякъде, направи препратка с доктора от Пловдив, който уби крадеца, и обобщи:

„Всеки иска да пази къщата си, гаража си, ако може, слага камери, куче слага, може да сложи пост вътре, да плати на един човек, ако има по-голям двор“, коментира Радев. Министърът посочи, че оттам нататък пък след гражданите идват кметовете, които искат улиците да са защитени, както и населеното място.

[ad id=“237001″]

„Охрана искат. Казват „Ние искаме охрана“ – добре. „Ама до края на улицата нека бъдем ние, после да бъде МВР“, преразказа исканията на общините МВР-шефът.

„Ние трябва да намерим баланса. Прокуратурата и президентът и те това правят“, смята министърът. Искали просто да разберат от Конституционния съд минаваме ли границата, където е казано, че МВР отговаря за обществения ред. „Ще го изясним“, приключи коментарите за частната охрана вътрешният министър.


image0 (9K)