Кметът на София Фандъкова с остър коментар за решение на вицепремиера Пеканов

Финансирането за София в Плана за възстановяване и развитие ще бъде намалено с около 200 милиона лева, без това да застраши следващия етап от изграждането на метрото.

Това беше обявено снощи след среща на служебния вицепремиер Атанас Пеканов с кмета на София Йорданка Фандъкова.

Пет от шестте района на страната ни са сред най-бедните в цяла Европа. София не попада сред тях, а продължава да получава несъразмерно голяма част от средствата. Затова парите ще бъдат намалени„, е заявил Пеканов.

Фандъкова е изразила несъгласие с Пеканов, че София получава огромен ресурс от Плана за възстановяване и устойчивост.

София е най-големият данъкоплатец. Софиянци са най-големите данъкоплатци. Над 40% от брутния вътрешен продукт на България се произвежда тук и разбира се би било безкрайно несправедливо точно хората, които най-много внасят, да бъдат лишени от възможността за европейски средства„, заяви Фандъкова, цитирана от БНР и ЗАРАТА.

5% – толкова се оказаха средствата в Плана за възстановяване и устойчивост, които са предвидени за конкретни проекти на София. Според вицепремиера по европейските фондове това е голямата концентрация на средства, която трябва да се намали„. Това написа по-рано в социалната мрежа Фейсбук столичният кмет, цитирана от novini.bg.

Днес успях да споделя на г-н Пеканов, че зад тези „5% концентрация“, стоят над 1 500 000 граждани, които изпращат в държавната хазна 40% от данъчните приходи, които държавата събира. На фона на тази „концентрация“ трябва да отчетем и факта, че Столична община от години не получава т.нар. изравнителна субсидия – процент от данъците, които да се връщат от държавата в общинския бюджет. Затова съм, меко казано, крайно несъгласна с медийните изяви на вицепремиера г-н Пеканов, който за два дни многократно заяви в национален ефир, че търси възможности за намаляване на средствата, предвидени за София в Плана за възстановяване и че София взима огромен ресурс от този за цялата страна„, подчертава Йорданка Фандъкова.

Това е причината и вчера да поискам спешна среша със служебния министър-председател г-н Янев. Благодаря му, че прие искането ми и разговаряхме с неговия екип за финансирането на двете разширения на третата линия, със средства от Плана за възстановяване и устойчивост„, посочва Фандъкова.

Кметът на София е получила уверения от служебния премиер я Стефан Янев, че финансирането на проектите за двете разширения на метрото – през „Подуяне“ и през „Гео Милев“, „Слатина“ и до бул. „Цариградско шосе“ – ще останат в Плана за възстановяване и устойчивост.

 

 


image0 (9K)