Кога е реален резултатът от PCR теста, след близък контакт с болен?

При близък контакт с болен PCR тестът трябва да се прави четири дни след това, за да са реални резултатите. Антигенният тест е с по-малка чувствителност, но се позитивира със същия диапазон – няколко дни преди появата на симптомите и няколко дни след първите признаци на заболяването.

Това каза по БНР проф. Добрин Свинаров, ръководител на Клинична лаборатория в Александровска болница и председател на Българското дружество по клинична лаборатория.

Професорът съобщи, че е било проведено обучение с международно участие за иновативните технологии при клиничните лаборатории, организирано от Българското дружество по клинична лаборатория.“Участваха над 200 специалисти с акцент COVID-19 и диагностиката, лечението на тази пандемия. Стана ясно, че са много важни мястото и ролята на технологията, основана на т.нар. PCR – реакция. Тя е от значение за доказване на наличието на вируса в биологичната проба, като това е свързано с много особености, за да бъде успешна с крайната си цел: първо е важно правилно да се вземе биологичният материал с тампона, това определя в значима степен вероятността на резултатите.

Специалистът подчерта, че технологията за доказването на коронавирусна инфекция изисква много висока експертиза и специална техника и оборудване. Вече има разкрити много лаборатории (само за една година стана това) снабдени с тази технология и апаратура, както и обучен персонал – това е голямо предизвикателство. Но този метод е златният стандарт за наличието на COVID-19, поясни още проф. Свинаров.

Тази технология отчита и новите мутации на вируса. А разликата между PCR тестове и антигенните тестове е какво се изследва – първите откриват и доказват наличието на рибонуклеиновата киселина на вируса, а вторите доказват наличието на определени белтъчни вирусни частици – протеина, с който вирусът се залавя за съдовете.
Той допълни, че лабораторията в Александровска болница участва в Система за външна оценка на качеството за анализ на PCR тестовете, за да има сигурност за правените тестове.


image0 (9K)