Кози под наем?

Красивите зелени площи изискват постоянни грижи – редовно косене, пръскане с пестициди срещу кърлежи и плевели, а бензиновите косачки добавят въглеродни емисии в атмосферата всеки път, когато бъдат използвани, вредата от пестицидите не подлежи на коментар.

[ad id=“225664″]

Напоследък една услуга, свързана с екосъобразното поддържане на зелените площи, набира популярност между фермерите и собствениците на имоти. Става дума за наемане на стадо кози, които да опасат избуялата растителност.

Клиентите се свързват с фирмите, които предлагат „козята“ услуга и дават подробна информация за характеристиките на терена, който трябва да бъде „обработен“. Следва оценка на площта, уточняване на цената на услугата и доставка на стадото на съответното място.

След като козите пристигнат, те остават на мястото, пасейки цял ден. Вечерта биват извозвани, но при нужда на следващия ден биват доставяни отново, ако площта е твърде голяма. Когато работата приключи, клиентите имат прясно „подрязана“ ливада, без да е използвано никакво гориво.

Фирмите, които предлагат кози под наем, могат да осигурят до 100 и повече животни при заявка. Техните клиенти са от частния и публичния сектор – фермери и собственици на ранчо, мениджъри на голф клубове и обществени зелени площи, асоциации на притежатели на имоти и градски общини.

Освен че заместват успешно косачките и пестицидите, козите осигуряват и неочаквани ползи. За един ден 38 животни могат да опасат 4650 квадратни метра, като при това изключително успешно изкореняват плевелите.

Според проучванията на Нобеловия институт козите предпочитат широколистната растителност пред тревата и когато имат избор, процентното съотношение е 85% спрямо 15%.

[ad id=“263680″]

Когато пасат плевели, попадналите семена в храносмилателния тракт на козите биват „обезвреждани “ по естествен път и губят възможността си да покълнат отново при изхвърлянето им от телата на животните.

Тъй като предпочитат храсталаците, козите са и надежден помощник в борбата срещу горските пожари, които често тръгват от храстова растителност.

Услугата има голям потенциал и очевидно ще става все по-популярна по света.


image0 (9K)