Кои са Бети и Ники от „Фермата“ и как изглежда техният дом

Семейството на Бети и Николай Василеви стана изключително популярно през последния месец с излъчването на риалити предаването на бТВ „Фермата“. Кои са наставниците на новоизлюпените фермери и как изглежда техният дом е интересно да видим.

Къщата

Уединена наследствена къща на входа на селото, станала домашно огнище на едно невероятно младо семейство от Маджарово. Това не е общоприетата “къща за гости”, а отворен дом за всички приятели – стари и нови, търсещи свободата, зова на дивото и цвета на живота. Тук има 15 легла (двойни и тройни стаи със собствен санитарен възел) и голям зелен двор за палатки под звездите, наситен с мирис на сено, свежа трева и много цветя.

Фермата

Стадо с над 500 крави и бикове от местни аборигенни породи (марката “Тандем” дължи поне част от славата си на Ники) Родопско късорого говедо и Българско сиво говедо ,живеещи целогодишно на свобода по законите на дивата природа. Пчели (опитомени и диви), зайци, каракачански овце и кучета… Кокошки и петли няма, защото има ястреби… и много други световно застрашени грабливи птици. А в малкото язовирче край къщата е скривалището на “домашната” видра – още едно от най-редките диви животни на планетата, включени в световната Червена книга на защитените видове.

Домакините

Бети Василиева

Домакинята

Тя е химик по образование, учител по химия и биология, еколог по призвание и екскурзовод с опит от Природозащитния център “Източни Родопи” в Маджарово, изключителен кулинар, майстор на народните танци и …неизчерпаем източник на положителна енергия.

Николай Василиев

Домакинът

Той е зооинженер по образование (спечели престижния приз  зооинженер предприемач на 2012 година) както и фермер по призвание, истински каубой, безрезервно отдаден на любовта си към животните и природата, чиито случки от ежедневието са достойно продължение на “Дивото зове”.

“Започнахме да посрещаме гости през 2005 година и оттогава досега при нас са отсядали много хора. Те идват при нас като туристи и си тръгват като приятели. Мнозина се връщат отново и отново в при нас и в Източните Родопи, привлечени от дивата природа, птиците и културните паметници тук“, разказва Бети. Тя с очарователна усмивка върти къщата, гледа биопродукти и вади биомед, приготвя вкусни източнородопски специалитети, отглежда четири деца… Раздумката с нея на закуска или вечеря прави престоя в „Дивата ферма“ неповторим. „При нас са идвали изключително интересни хора, с които имаме приятни вечери и преживявания, които мнозина нямат в големия град“, казва Бети, когато я питат, не й ли е скучно на село.

“Винаги ме е привличал волният живот в родното ми село. Нямахме никакви съмнения с Бети да се върнем в Горно поле, след като завършихме висшето си образование. Началото не беше лесно: през 1996 г. продадохме апартамент в Пловдив, за да купим първата си крава, но повече животни от първото ни стадо не оцеляха. Не се отказахме и днес отглеждаме по природосъобразен начин няколкостотин говеда от местната порода Родопско късорого говедо и Българско сиво говедо – стара защитена българска порода. Фермата ни има сертификати за телешкото месо, меда и зеленчуците от градината им, както и за пасищата, на които пасат животните”, разказва Ники. Той е безценен водач за гостите си в множество приключения в района: конна езда, разходка с лодка, пикници в гората, търсене на мед от диви пчели, хващане на дива крава с ласо, наблюдение на лешояди, тур за минерали и шлихарство (добив на злато)…

 Бети, Ники и децата им Петя, Митко, Калина и Александра са превърнали корените си в начин на живот без да се отказват от техническите новости на нашето време. Те са тракийци в Родопите, на чиято трапеза има и съчанлийска кокошка с катми, и традиционното родопско чеверме.
За гостоприемните фермери написаха от bedandbirding-rhodopes.bg

image0 (9K)