Кои са най-нещастните икономики в света?

При изготвяне на класацията на най-нещастните икономики в света се вземат под внимание показатели като прогноза за инфлацията и безработицата в дадена държава.

[ad id=“225664″]

Тази година изследването е  проведено от агенция Bloomberg и са включени 66 държави. Презумпцията е, че колкото по-ниски са инфлацията и безработицата в дадена страна, толкова по-малко нещастни са нейните граждани.

От друга страна, постоянно ниските цени могат да бъдат признак за слабо търсене, а прекалено ниската безработица вреди на служителите, които искат да заемат по-добре платена позиция.

Резултатите са базирани и на прогнозите на световното развитие на икономиката. Като цяло за 2018-а те са положителни и се очаква тя да нарасне с 3.7%.

[ad id=“263680″]

Ето и ТОП 5 на най-нещастните икономики:

1. Венецуела

Индекс: 1872.0

Индексът за „нещастие” на Венецуела е 1872 пункта. Агенцията я признава за най-лошата икономика за четвърта поредна година. Очакванията са през 2018 г. икономиката й да се влоши, тъй като за миналата година индексът й е бил 499.7 пункта.

2. ЮАР

Индекс: 33.1

От 49 млн. души население, едва 18 млн. работят. 6% са заетите в сферата на услугите, 26% – в промишлеността, а 9% – в селското стопанство.

3. Аржентина

Индекс: 27.1

Промишлеността на страната е концентрирана на малка площ. Голяма част от промишлените предприятия са разположени в низината Паран, в промишления пояс между Буенос Айрес и Росарио. Над 50% от продукцията се произвежда в Голям Буенос Айрес. В Аржентина доминира преработващата промишленост, а оттам и тежката. Голяма част от това, което страната произвежда в областта на леката промишленост, е предназначено за износ.

4. Египет

Индекс: 36.4

Развита е туристическата инфраструктура. Приходите идват главно от туристическия сектор. Проблемът е, че високата степен на заплаха от терористични атентати, понижи приходите от този сектор.

5. Гърция

Индекс: 20.6

В резултат на световната икономическа криза в края на 2009 г. страната се намираше в трудно положение. Бюджетният дефицит възлизаше на 12.7% от БВП при среден за държавите от Европейския Съюз 3% от БВП. 16 страни членки на Съюза се договориха за отпускането на помощ на южната ни съседка в размер на 110 млрд. EUR при условие, че бъдат въведени строги икономии като съкращения, замразяване на заплатите, повишаване на пенсионната възраст, повишаване на данъците, което предизвика вълна на протести.

[ad id=“236993″]

6. Турция

Индекс: 20.6

В Турция е добре развит туризмът и инфраструктурата. Основните кредитори на страната са Международният Валутен Фонд и Световната банка, а също така отделни страни членки и фондове на ЕС. Общият размер на кредита, който Турция е получила, надхвърля 30 млрд. USD.

7. Украйна

Индекс: 17.8

За развитието на икономиката активна роля има държавата. Тя е собственик на близо 140 големи предприятия в различни области, а също така контролира и цените на редица продукти, включително на хранителните и горивата и смазочни материали.

8. Испания

Индекс: 17.3

Икономиката на страната е петата по големина в ЕС. Явявайки се и една от най-големите в света, тя изпитва сериозни хронични проблеми (държавен дълг, високо ниво на безработица).

9. Бразилия

Индекс: 15.8

Икономическите реформи, които страната извършила са  донесли международно признание. Тя е член на такива организации като ООН, Г-20, Съюзът на южноамериканските нации, а също така е и една от държавите в БРИКС.

[ad id=“236999″]

10. Саудитска Арабия

Индекс: 15.4

Икономиката й е основана на петролната промишленост, което представлява 45% от БВП на страната. 75% от приходите в бюджета и 90% от експорта идват от износа на петролни продукти. Саудитска Арабия разполага с 260 млрд. Барела нефт (24% от изследваните запаси в света). Държавата играе ключова роля на „стабилен производител” в ОПЕК, благодарение на което има възможност да регулира световните цени на петрола.
dunavmost.com


image0 (9K)