Кои чайове са полезни за мозъка?

Този от джинджифил спомага за повишаване на вниманието и когнитивните функции

Чаят е сред предпочитаните напитки на много хора. С него можем да заместим някой от приемите на кафе през деня и да повишим своята концентрация във важните за нас дела. Редица проучвания са доказали, че редовната консумация на чай може да помогне за подобряване на здравето на мозъка, но също така и да ни помогне да бъдем енергични, по-малко стресирани.

Вижте кои чайове освен йерба мате и пу ер, благоприятстват мозъчната дейност.

Чай матча

Все по-често срещаме чай матча добавен към десерти, кафе напитки, смутита и т. н. Изключително фино смлените листа с красив зелен цвят, са предпочитани от японците за приготвянето на напитка. Чай Matcha може да се консумира самостоятелно или да го добавите към вашето капуни, лате, смути и т. н. Той съдържа кофеин, но за разлика от това да изпиете няколко чаши с кафе, матча няма да ви направи по-нервни или уморени, отколкото сте, алармира Az – jenata.

Matcha е с много високо съдържание на l-theanine, което е уникално съединение, намаляващо стреса и помагащо хем да бъдем спокойни, хем да сме достатъчно концентрирани. Това го прави един от най-полезните чайове за стимулиране на мозъчната сила.

Чай от мента

Чаят от мента също има редица ползи за здравето. Можем да го консумираме самостоятелно или в комбинация с други ароматни билки. Западни проучвания показват, че ментата може да подобри паметта и да повиши бдителността, което я прави чудесен чай за следобедните часове (и не само, когато се налага да бъдем фокусирани върху работа или учене. Ментата не съдържа кофеин.

Чай от джинджифил

Джинджифилът е друга полезна съставка в много смеси от чай. Приятно пикантен, той спомага за повишаване на вниманието и когнитивните функции. Джинджифилът има и множество други ползи за здравето. Помага при гадене, газове в корема, излишни течности в организма, повишава имунитета. Джинджифилът има и антибактериални и антимикробни свойства, спомага за облекчаването на кашлицата и болното гърло.

Чай от куркума

Подобно на джинджифила, уникалната куркума е подправка, която е известна със своите ползи за здравето. Доказано е, че куркумата подобрява паметта и когнитивните функции. Също така е богата на антиоксиданти, повишава имунитета, смята се, че може да намали риска от рак и други.

Зелен чай

Винаги добро решение, когато искаме да подобрим метаболизма, имунитета си и да елиминираме излишните течности от организма. Но зеленият чай, подобно на матча, съдържа мощна комбинация от кофеин и л-теанин, което го прави подходяща напитка, когато искаме да се разсъним и е необходимо да бъдем с повишено внимание. В допълнение, напитката съдържа катехини, известни като EGCG, които са полезни и за здравето на мозъка.

https://www.dunavmost.com/====


image0 (9K)