Кой е българинът, станал милиардер през 2018?

Съществува елитен клуб, пълен с предприемачи и инвеститори от най-различни страни и индустрии. За да сте негов член, трябва да спазите едно-единствено условие – да имате най-малко 1 млрд. долара.

[ad id=“225664″]
Милиардерите по света се наблюдават от специални индекси и класации, като тези, подготвяни от финансовите издания Bloombеrg и Forbes. Класациите вземат предвид нетното състояние на богатите хора по света, като бият аларма всеки път, когато към елитния милиардерски клуб се присъедини нов член.

През последните 4 години технологичната индустрия доминира списъка с най-богати хора на планетата.

Челната тройка е съставена от Джеф Безос, Бил Гейтс и Марк Зукърбърг – към юли тази година това са трите най-богати личности в света. Тез са представители на технологичната индустрия и са в топ 10 на подреждането за милиардери от години насам.

Годината обаче е 2018 и на милиардерската сцена излизат нови успешни примери от технологичната индустрия, като един от тях е българин. Така от началото на тази година светът може да се похвали с нови 11 милиардери, предава Bloomberg, позовавайки се на собствения си индекс за богати хора, цитиран от Business Insider.

[ad id=“263680″]

Владимир Тенев и Байджу Бат

Българинът Владимир Тенев и неговият партньор Байджу Бат са основатели на платформата за търговия Robinhood Markets, която позволява на инвеститорите в САЩ да влагат, както в ценни книжа, така и в криптовалути, без да плащат комисионна за всяка трансакция. След поредния рунд за набиране на инвестиции, бизнесът на двамата младежи постигна оценка от около 6 млрд. долара. За сравнение, само година по-рано оценката на Robinhood бе в размер на 1.3 млрд. долара. 33-годишният Бат и 31-годишният Тенев притежават заедно около 1/3 от компанията си или с други думи – двамата имат състояние от по 1 млрд. долара, по данни на EquityZen, цитирани от Bloomberg. Това е съвсем достатъчно те да са сред най-новите членове на клуба на богатите.

Прочети кои са останалите нови милиардери тази година в Blitz.bg


image0 (9K)