Кой е инж. Руси Данев?

ЧЕТЕМ СТАРИТЕ ВЕСТНИЦИ 25 ГОДИНИ НАЗАД
в-к „Южна поща”, бр. 6, 1990 г.
КОЙ Е ИНЖ. РУСИ ДАНЕВ
Наистина бил е и инженер в началото на трудовия си стаж в ТЕЦ „Първа комсомолска”. Но между баскетбола и цеха той е извисил ръст като комсомолски деятел, който копнее да бъде партиен ръководител. Професионалните му качества нямат нищо общо с амбициите му за лидер на БКП.
Голямата авария през есента на 1974 г. отнема живота на невинни жертви. Тогава покрай сухото гори и суровото. Виновен остава котелът на цеха и начело на ТЕЦ „Първа комсомолска” застава самият инж. Руси Данев. Големият специалист не след дълго посещава партийна школа и става секретар на ОбК на БКП – Раднево и той все по-ясно прозира производствената структура и организацията на енергетиката, решава с партиен замах и стъклен поглед нейните проблеми. Днес той е председател на СО „Марица-изток”. Негова единствена максима е: „Когато факторите говорят, фактите си правят углушка”. В министерствата биха завидели на раздутия бюрократичен щат, който той си създава. Колкото повече хора, толкова по-малко отговорност. Колкото повече пари, толкова повече наведени глави. Така днес в управлението на СО „Марица-изток” вместо координационен център от експерти има конгломерат от бивши директори, бивши партийни секретари, бивши профсъюзни ръководители, съпруги на отговорни ръководители … и т. н. Наистина има и много добри специалисти, но без червен партиен билет и право на глас.
Едно време самият Сирил Паркинсън беше казал: „Бюрократът увеличава подчинените си, а не съперниците си.”
В дните след 10.11.11989 год. единствената задача на местния Голям началник е заздравяването на партийното ръководство и поставянето под ботуш на останалите. Който не е с нас, е против нас. Следват реорганизации и съкращения. Топло място има само за членове на БКП (БСП). Първият секретар на ОбК на БКП – гр. Раднево е назначен за четвърти зам.-председател, при наличието на други трима, като със Стилиян Илиев дейността му се дублира. Йордан Димов постъпва в редовете на енергетиците със собствения си служебен автомобил и шофьор. Оставил да се вее самотно знамето на комитета.
Как се извършват съкращенията? Защо на мястото на съкратен безпартиен се назначават по двама партийци? Защо част от съкратените са намерили място в БТР? – Дали защото там не е отличният номенклатурчик, получил всичко възможно от родната си партия, к.т.н. Радостин Драгиев. Къде работи и какво работи бившият партиен секретар на управлението, който засега се намира в стаята на бившия комсомолски секретар? Дали това не е партийна тайна?
Има дори и едно отчетно-изборно профсъюзно събрание, на което присъствува и съставът на ръководството, само за 45 минути. След тона изчезнаха тихомълком на кръгла маса с представителите на работническия стачен комитет. Предвидливите началници така правят, провеждат по едно и също време по две събрания. Иначе нямаше да останат без отговор въпроси като тези: За кого са почивните станции край морето? Как се получават без ред автомобили и гуми? Кои юнаци копаят лозе и кои ахмаци пият вино, от кои бурета и от кой град? Защо секретарките получават по 1500 лв. за 5-годишен договор и защо други специалисти не получават? Партийното бюро ли ги разпределя или тайна масонска ложа? Как се тълкуват разпореждания на Министерския съвет от дясната му ръка Лукан Динов? На много въпроси има да отговаря др. Руси Данев, но дали избирателите му ще знаят, за да го запитат? (Той е в листата на старозагорския многомандатен район). Как се подаряват пари на БСФС и колко и как на дом „Майка и дете”? Защо за децата се събират по 0,50 лв. за Нова година и колко по 10 000 лв. се подаряват на БСФС на секция „Бадминтон”? Може би, защото това е начинът да посети Великобритания и Норвегия, за да задоволи склонността си към пътешествия и спорт. Колко декара имат вече братя Даневи в с. Трънково? Популярен днес е следният анекдот: Г-н Данев получил крава. В с. Трънково я заклали и касапинът, взел главата й, е обвинен в кражба. Чия е кравата? Защо и сега работят две сонди на „Марица-изток” на местата на господата – братя Даневи? Знае ли той валутата, приведена от ОСО за закупуване на ловно оръжие и кой го ползува? Спомени и квитанции не се коригират дори и манипулирани.
И накрая би било редно да попитам как се раздават служебните апартаменти в Стара Загора и Раднево. Колко души мат по няколко ведомствени апартамента плюс собствените и кой живее в тях и накрая на колко служители са раздадени апартаменти за децата им, които се обучават в Стара Загора? Колко млади семейства са без подслон?
На много въпроси би могъл да отговори г-н Р. Данев. Той знае, че е добър оратор, но само пред послушна публика. Затова и не отговаря, а тихомълком се измъква.
Всеки ще запита къде е профпредседателят. Местната тоталитарна система начело с Руси Данев и тук олицетворява срастването на партия и държава.
Един директор издига глас, но е смазан от партийната машина на управлението. Остават работниците от рудник „Трояново-север” и техният нечут глас (справка в-к „Марица-изток”, бр. 14 и 16.1990 г.)
И все пак мисля, че историята ще го запомни с привързаността му и доброто му отношение към секретарките. На първата си секретарка, Данчето от ТЕЦ „Първа комсомолска”, заради дълъг банкетен стаж вероятно в служебна и неслужебна обстановка е дал два апартамента в Стара Загора. Всеки, който е посещавал сега кабинета ум, не може да не е забелязал Величка Ганева, сегашната му секретарка. Др. Ганева първа получава договор за 1500 лв., като много специфичен кадър. Легенди се носят за обучението й в ПУЦ. В близките години тя се мести от апартамент на апартамент в Стара Загора, защото в родното й село Мъдрец са й казали, че в центъра живеят само лични хора. От името й стана легенда с десанта на голямата й дъщеря във ВУЗ. След като законът за висше образование не е на нейна страна, защо да не го заобиколят в компания с др. Данев? Така влязлата й като бройка на АЕЦ „Белене” дъщеря става на СО „Марица-изток”. Вива, Академия! През 1989 г. и малката й дъщеря има проблеми с Алма матер, но др. Данев отново е налице. Детето е назначено на служба в управлението и след няколко дни изпратено на 6-месечен курс по английски. Защо пък не?
Но нека завърша с думите на Радой Ралин: „Кога политикът умира – възкръсват грешките му.”
Румяна ЛЕЧЕВА


image0 (9K)