Комисията „ЧЕЗ“ привиква Борисов. Разследват парите на Гинка Върбакова

Шефовете на ДАНС и ДАР не присъстваха на заседанието, имали важни срещи с представители на партньорски служби

[ad id=“225664″]

Премиерът Бойко Борисов ще бъде поканен за изслушване заради сделката за българските активи на ЧЕЗ на следващото заседание на временната анкетна комисия в парламента. Това съобщи председателят й Жельо Бойчев. Той допълни, че все още няма яснота около възможностите на „Инерком“да плати сделката.

Шефовете на ДАР и ДАНС Драгомир Димитров и Димитър Георгиев не присъстваха на заседанието на временната комисия. Те изпратиха заместниците си. Причината бе, че в Министерския съвет и в президентството се провеждат срещи на шефовете на българското разузнаване (ДАР) и контраразузнаване (ДАНС) с представители на партньорски служби.

[ad id=“263680″]

Гости на комисията бяха Николай Ненков – зам.-председател на ДАНС и неговите колеги Георги Стойнев, Емил Захариев и Евгени Евгениев – директори на дирекции, имащи отношение по темата, както и Георги Миленов – зам.-председател на ДАР.

Като първа точка на закритото заседание бе предвидено Министерството на финансите да представи информация за текущото състояние на международното арбитражно дело между ЧЕЗ, а.с. Чешка република и Република България.

[ad id=“236993″]

Жельо Бойчев обясни преди заседанието, че е постъпило писмо от Министерството на финансите в секретното деловодство с информация, която им е представена от Иван Кондов – директор на Дирекция „Съдебна защита“ към Министерството на финансите.

[ad id=“236999″]

Като втора точка Държавна агенция „Национална сигурност“ и Държавна агенция „Разузнаване“ са представили информация за резултати от извършени проверки относно лицата страни по сделката за придобиване на активите на ЧЕЗ Груп в България, както и проверка на обявените финансови институции и други източници на финансиране по сделката.

„Един от големите въпроси, който стои пред нашата Комисия, е да установи произхода на средствата, с които ще бъде финансирано евентуалното закупуване на активите на ЧЕЗ“, заяви Бойчев.


image0 (9K)