Конвоят с хуманитарната помощ пристигна в Сирия

Конвоят с хуманитарната помощ пристигна в Сирия
Конвоят с хуманитарната помощ пристигна в Сирия

Снимка: БГНЕС

Хуманитарният конвой с българската помощ пристига в Сирия, съобщиха от Българския Червен кръст. Пратката от общо 4.5 тона отпътува вчера за Бейрут, Ливан, с военнотранспортен самолет “Спартан”.

Късно снощи е разтоварена от представители на Ливанския Червен кръст, а тази сутрин е транспортирана с хуманитарен конвой към сирийската граница, където се намира в момента. Даренията от България ще достигнат до пострадалите от земетресението в Сирия с помощта на Сирийския Арабски Червен полумесец.

Българският Червен кръст предостави първите два тона хуманитарна помощ от бедствения си резерв за пострадалите от земетресението в Сирия на 6 февруари. Това стана възможно след задействането на Механизма за гражданска защита чрез Европейската комисия и получаване на потвърждение от сирийската страна, което е необходимо условие.

Продължава националната кампания за събиране на средства за пострадалите от земетресенията в Сирия и в Турция. Банковата сметка е публикувана на интернет страницата на БЧК.

На 6 февруари стана първото разрушително земетресение в Южна Турция, вследствие на което загинаха над 40 хиляди човека от Турция и Сирия.
 

https://www.dnes.bg/


image0 (9K)