Конгресмени искат от Доналд Тръмп информация за „руските награди“ за убити американски войници

Президентът на САЩ Доналд Тръмп

Конгресмени в САЩ настояват за повече информация от Белия дом след публикациите, засягащи американски войници в Афганистан. Твърди се, че руското военно разузнаване е предлагало парични награди на свързани с талибаните бунтовници за главите на войници жот САЩ и техни съюзници.

Президентът Доналд Тръмп отрече да е получавал подобна информация от разузнаването. Ню Йорк таймс, който съобщи за предполагаемите парични награди, твърди, че президентът е бил информиран за това през март.

Републиканката Лиз Чейни от Камарата на представителите каза на 28 юни, че ако твърденията в публикацията са верни, конгресмените трябва да научат „кой и кога е научил за това“. Белият дом трябва да обясни защо президентът и вицепрезидентът не са били информирани, написа в Туитър Чейни.

Тя също настоява да научи какво е направено за защита на американските войници и за търсене на отговорност от президента на Русия Владимир Путин.

На 26 юни Ню Йорк таймс съобщи, че тайно подразделение на руското военно разузнаване (ГРУ), свързано с опити за убийства и в Европа, е предлагало награди за успешни атаки през миналата година.

Според вестника бойци, свързани с талибаните, или „въоръжени престъпни елементи, тясно свързани с тях“, са взели част от парите. Не е ясно дали смъртта на някой от 20-те американски войници, убити в Афганистан миналата година, е свързана с предполагаемите плащания.

Два дни по-късно президентът Тръмп коментира в Туитър, че никога не е бил информиран за това. „Никой не ме е информирал“, написа президентът и допълни, че вицепрезидентът Майк Пенс и началникът на кабинета Марк Медоус също не са били информирани за „т.нар. нападения срещу наши войници в Афганистан от руснаци“.

„Всички го отричат и не е имало много нападения срещу нас“, написа още Тръмп.

Белият дом и ръководителят на разузнаването отрекоха твърденията в статията. Руското министерство на външните работи също отхвърли публикацията, а говорител на талибаните също каза, че „категорично отхвърлят“ обвинението.

Изданието публикува допълнителна информация на 28 юни, в която твърди, че американските военни в Афганистан са алармирали началниците си още през януари за предпологаем руски план за плащане на награди.

Председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси коментира, че не е запозната с темата и призова Конгресът да бъде информиран.

„Има нещо много нередно тук. Но то трябва да има обяснение“, каза Пелоси през Ей Би Си. „Логично е на мига, в който президентът чуе за това, да поиска повече информация, вместо да отрича, че изобщо е знаел“.

Лидерът на демократите в Сената Чък Шумър призова за налагане на строги санкции срещу Русия в Закона за отбраната, който сенаторите ще обсъждат тази седмица.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.


image0 (9K)