Конкурс с награда от 10 хиляди лева обявиха от „Загорка“

Конкурс за „зелени идеи“ отново обявиха от „Загорка“.

За шеста поредна година програмата на компанията за корпоративна социална отговорност „Загорка зелен фонд“ очаква предложенията на граждани и неправителствени организации. Най-добрата идея ще се реализира в региона на Стара Загора. Победителите ще бъдат обявени през септември. Чрез публично гласуване в Интернет, което ще се проведе през есента, ще бъде избрано и точното място за изпълнение на спечелилия проект.

Какво е нужно за победа в конкурса

Предложенията се подават на сайта на „Загорка“ www.zagorkacompany.bg, а в конкурса могат да вземат участие както физически лица, така и неправителствени организации.

Победителят ще получи парична награда в размер на 10 хиляди лева. Компанията ще реализира отличения проект в реална градска среда. Тя ще инвестира в него собствени средства, в размер до 50 хиляди лева. Идеите, които са на второ и трето място, ще получат награди по време на официалната церемония. Най-добрите проекти ще бъдат избрани по критериите: приложимост, оригиналност, бюджет.

Целта на конкурса е да бъде избран проект, който има най-добра приложимост и ще даде възможност на максимален брой хора да го използват. Икономическата обосновка на идеята трябва да включва приблизителен план за разходите за материали и за изпълнение на проекта. Идеята не трябва да изисква научен ресурс и разработване на нова технология, за да бъде реализирана.

[ad id=“118276″]

В журито влизат различни експерти от „зелени“ области: инж. Георги Ранов, областен управител на Стара Загора; Даниела Коева – заместник-кмет на община Казанлък; Момчил Рабаджийски от Техническия университет; Георги Стефанов, ръководител на програма „Климатични промени и зелена икономика“ към „WWF България“; Даниела Димитрова, председател на Обществен дарителски фонд – Стара Загора; Евгения Друмева – главен редактор на Vesti.bg, както и Ралица Николова – главен редактор на Информационен портал за неправителствените организации (НПО) в България.

В миналогодишния конкурс победител беше проектът „Шумо- и топло изолационни прозоречни пана“ на Георги Тончев от София. След онлайн гласуване, което приключи на 31 март 2016 г., беше избрана локацията за изпълнение на проекта – СОУ „Гео Милев“ в община Раднево. През 2014 година година победител беше СНЦ „Архитектура за бъдещето“ с тяхната идея за „Зелената класна стая“. През месец ноември 2015-а в двора на основно училище „Чудомир“ в Казанлък официалното се състоя откриването на пасивната класна екостая, която е и първата по рода си в България. През 2013 година компанията е предоставила около 73 хиляди лева за екопроекти в района на Стара Загора.

capital.bg


image0 (9K)