Кошмар за пътуващите към Турция – затвориха два от граничните пунктове

Два от най-натоварените гранични пунктове спряха работа за повече от час в пика на натоварения трафик и интензивно движение в първия от серията от почивни дни. Става въпрос за два от пунктовете на турската граница – „Капитан Андреево“ и „Лесово“.

 От 11:20 ч. на ГКПП „К. Андреево“ и на ГКПП „Лесово“ поради проблем в системата на ТГВ е преустановена пропускателната дейност и в двете посоки. Превозните средства се пренасочват към ГКПП М. Търново, обявиха от МВР.

Двата пункта възстановиха работа около 12:45 часа, като междувременно на „Лесово“ се е образувала 3-километрова колона от чакащи автомобили на изход.

Със случая се заеха и от Министерството на външните работи, като на място е пристигнал и дипломатически служител от консулството в Одрин. Проблемът е в компютърната информационна система на турските митници.

При проведените срещи със служители на ГК-Одрин и българските гранични власти, турските гранични и митнически органи са заявили, че предприемат необходимите мерки за отстраняване на срива. Създадена е организация, включително като е увеличен значително и личният състав, с цел да поемат натрупаните опашки и повишения трафик през празничните за България дни. Отворени са всички трасета на влизане в страната за леки автомобили и 3 трасета за автобуси. Понастоящем трафикът се обслужва ръчно, като турските гранични власти ще заработят на максимален капацитет след отстраняване на техническия проблем, съобщават от МВнР.

Иначе към обяд трафикът на граничните пунктове продължава да е натоварен.

На българо-сръбската граница трафикът е интензивен на изход за леки и товарни автомобили.

На българо-македонската граница трафикът е нормален на всички гранични контролно-пропускателни пунктове.

На българо-гръцката граница трафикът е интензивен на изход за леки и товарни автомобили.

На българо-турската граница  трафикът е интензивен на изход за леки и товарни автомобили.

На българо-румънската трафикът е интензивен на вход за леки и товарни автомобили.

Днес е натоварено движението и по основните пътни артерии в страната. В участъците с ремонти по магистралите се образуват задръствания, като най-тежка е ситуацията край тунела „Витиня“ на Хемус. В посока Гърция се е образувала тапа и на главен път Е-79 край Симитли.


image0 (9K)