Коя е перфектната възраст?

Голяма част биха посочили безгрижните тийнейджърски години или пък времето си в университета, когато са се забавлявали най-много.

Какво е да си на  35 г.?

Това е възрастта за поврат в професионален и личен план. Може би  е най-трудният период в живота на човек.
[ad id=“225664″]

На 35 г. човек престава да бъде  млад, според изследване на университета на Кент, но и също така на тази възраст мъжете достигат прага на самотата, а жените – прага на скуката. Според проучване на компанията за човешки ресурси „Робърт Халф“, проведено сред 2000 британци, това е възрастта, в която най-често човек започва да мрази работата си.

Всички тези изследвания предполагат, че в средата на 30-те си години голяма част от хората започват да изпитват сериозно напрежение в личен и професионален план.

Запазване на работното място също се превръща в проблем. Например, във Великобритания служителите между 35-49 години е два пъти по-вероятно да бъдат съкратени, отколкото тези между 25 и 34 години, според данните на Службата за национална статистика на страната. Освен това в тази възрастова група удовлетвореността от работата намалява значително, показва изследването на „Робърт Халф“.
[ad id=“225664″]

Ашли Уипман, директор на „Робърт Халф“ за Великобритания казва, че на тази възраст човек изпада в странна позиция. От една страна, по това време семейството и децата имат ключова роля, а от друга, това относително е периодът, в който започва по-значителното израстване в професионален план с изкачване по стълбичката на йерархията. Това  означава повече власт и повече отговорности.

Младите служители често се възползват от занижените очаквания към тях. Когато  си на 35 г. тази разлика в стандартите липсва и трябва да се доказваш – не само пред шефовете, но и пред себе си.

Социологическите агенции слагат разделителна линия между 34 и 35 години. Оформяйки групите си, те разделят хората според възрастта им по групи – от 18 до 24 години, от 25 до 34 г., от 35 до 44 г. и т.н. На практика 35-ата годишнина се очертава като сериозната разделителна линия между млади и възрастни.
[ad id=“225664″]

Групите преди 35 години се очаква да се „наживяват“, да градят кариера, да търсят приключения и т.н., докато за тези над тази  възраст се предполага, че  са зрели, установили са се и са се реализирали в професионален и личен план.

Съществуват и вярвания, че 20-те и 30-те години в живота на човек трябва да са най-щастливите и най-добрите. Това обаче не отчита, че те най-често са пълни със стрес и опит да се навакса на работа, сметки, амбиции и важни решения за бъдещето. Годините, които следват са всъщност значително по-спокойни.

Според Дилип Джейст, Директор на центъра за здравословно стареене към Университета на Калифорния нарастващата продължителност на живота заедно с тежестта на житейските избори само удължават и усложняват въпроса с кариерното развитие и създаването на семейство за днешните млади.
[ad id=“225664″]

Ако преди повечето важни избори за бъдещето са се правили в 20-те години на човешкия живот, днес те все по-често се отлагат за 30-те.

Това добавя още напрежение на възрастта от 35 години, когато  човек се жени и започва да преследва определена кариера.

На практика 35 г. е времето на съзряване и влизане в по-сериозния свят. Този момент може да дойде значително по-рано или значително по-късно, зависи от отделния човек, но подобно другите етапи на съзряване, това е разделителната линия.

И отвъд нея определенията „стари“ и „скучни“ изглеждат по съвсем различен начин, особено на фона на епитети като „глупави“ и „неопитни“, които вече се отправят към по-младите.
[ad id=“225664″]

Ако наближавате 35 г. ? Нещата  стават по-лесни, поне що се отнася до спокойствието.

Стареенето не е нещо бляскаво и прекрасно, но психическото ви здраве може да се подобри, тъй като десетилетията минават а вие започвате да се опознавате все по-добре, да трупате по-голям опит и да сте далеч не толкова вглъбени в собствените си проблеми. Мъдростта идва с опита, а той – с годините.


image0 (9K)