Край! Без хавлии и палатки на пясъчните дюни

Плажуването на пясъчните дюни е забранено, предупреди от Бургас министърът на туризма Николина Ангелкова. Тя участва в дискусия „За по-чист морски туризъм“ със зам. министъра на екологията Красимир Живков, кметът на Бургас Димитър Николов, областният управител Вълчо Чолаков, депутатът и ексминистър Ивелина Василева, регионалният лидер на КРИБ Стоян Караненов и др.

[ad id=“226585″]

„От концесионерите изискваме задължително да поставят табели, че дюните са зажитена зони и никой няма право да да разпъва чадъри, хавлии, да спира каравини и да опъва палатки“, заяви Ангелкова. Плажуването на
тях било забранено съгласно Закона за защитените територии и Закона за околната среда.

Успоредно с изграждането на пречиствателни станции гарантирането на по-чистото море било свъзано и с регламентиране на къмпингуването. Безразборното разпъване на палатки в неопределени за това места замърсявало природата от изхвърлянето на тонове отпадъци. В същото време имало много желаещи да къмпингуват и затова Министерството на туризма щяло да предложи промени в Закона за устройство на територията, които да доведат до по-облекчен режим при изграждането на къмпинги.

[ad id=“236993″]

„Обсъждаме какви са регламентите и вече имаме ясна представа за законодателството на другите страни-членки на ЕС“, каза Ангелкова. Работна група събирала предложения до 15 септември, след което ще бъдат обединени и внесени за изменение и допълнение на Закона за туризма.

В Бургас Ангелкова даде за пример Гърция, от чийто опит в организиране на къмпингуването трябвало да се поучим.

Източник: 24 chasa.bg


image0 (9K)