Край с приема на задочни студенти по „Право“- от 2018 година само редовно обучение

Край с приема на задочни студенти по „Право“. Приключващата кандидат-студентска кампания е последната, в която университетите имаха право на това. От 2018 година класираните първокурсници ще учат само в редовна форма на обучение.

[ad id=“237001″]

За специалността от регулираните професии (наравно с „Медицина“, „Фармация“, „Дентална медицина“, „Архитектура“) вече важат нови правила, които премахват задочното и изискват само редовно обучение. Те бяха приети от Министерския съвет в края на април, а днес правителството поправи документа с цел по-голяма яснота относно влизането му в сила и срока на действие на старите разпоредби по предложение на министрите на образованието Красимир Вълчев и правосъдието Цецка Цачева.

Всички текстове на действащата наредба от 1996 г. ще се прилага до влизане в сила на новата, тоест до академичната 2018/2019 година, уточняват министрите. Приетите по нея студенти ще учат по старите си планове. Отложеният старт цели да даде време на висшите училища да адаптират плановете и програмите си.

И според новата наредба юрист ще се става след завършването на 5-годишна магистърска степен. Остава забраната специалността да се придобива във филиали, това може да става само в юридически факултети. Кандидат-студентите ще се явяват на писмени конкурсни изпити, които ще проверяват нивото им на владеене на български език, хуманитарната култура и аналитичните им способности.

Следването завършва с полагането на писмени и устни държавни изпити по публичноправни, гражданскоправни и наказателноправни науки. Конспектът за устните изпити се утвърждава от министъра на правосъдието. Дипломираните юристи придобиват юридическа правоспособност след полагане на стаж и изпит, съобщава offnews.bg


image0 (9K)