Красивата Екатерина почина от анорексия, участвала е в конкурс „Мис Плеймейт“

Българско момиче стана поредната жертва на съмнителните модели за подражание, които все повече се налагат в съзнанието на много от младите хора в нашата страна.

26-годишната красавица Екатерина Борисова е станала жертва на коварната болест анорексия, съобщиха нейни близки.

Дипломираната педагожка от Омуртаг е тежала едва 24 килограма в последните си дни, пише столичен ежедневник. Младата жена е била приета в болница в началото на юли в извънредно тежко състояние. Малко по-късно Катя изпаднала в кома и починала.

„Беше един от най-позитивните хора, които бихте могли да си представите. И изключително амбициозна – работеше като модел, а в същото време караше и дистанционни курсове в британски университет. Работила е и като преподавател. Случилото се е истинска трагедия“, сподели Ася Николова, приятелка от детинство на починалата.

Преди 2 години момичето започнало строга диета заради наднормено тегло. След като не спечелила конкурса „Мис Плеймейт 2014“, Катя се депресирала, че „не е достатъчно секси“. Решила да се подложи на жестока диета, да отслабне, а после да увеличи драстично гърдите си. Проблемът станал очевиден, когато тя не спирала да ограничава храненето си, въпреки че постигнала идеалните мерки. Така постепенно развила анорексия.

Трагедията в семейството е много голяма. Майката на починалата млада жена сама се грижи за 17-годишния й брат, който напролет трябва да завърши средното си образование. Бащата на Катя, дългогодишен служител в БДЖ, е починал от инфаркт преди 5 години.

Медиците определят анорексията като психичен проблем. Страдащите от болестта смятат, че са пълни, въпреки че са опасно слаби. Лечението е трудно и често не дава желания ефект. До тежко увреждане на здравето водят и неподходящите диети. Според специалистите проблемът е не толкова в самите диети, а в неправилното им прилагане. Броят на момичетата около и малко над тийнейджърска възраст, които са постъпвали в болница с тежката диагноза анорексия, се е увеличил с 80% за последните 10 години, сочат официални данни.


image0 (9K)