Кремъл обмисля заседанието на Съвета НАТО-Русия, предложено от Столтенберг

Русия обмисля предложението на НАТО да започне преговори по въпросите на сигурността. Това съобщиха в неделя вечерта от руското външно министерство.

“Обмисляме го“, каза говорител на Кремъл, цитиран на 26 декември, според ТАСС.

Преди ден стана ясно, че генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг свиква заседание на Съвета НАТО-Русия на 12 януари. По-рано пресслужбата на НАТО съобщи, че на 12-13 януари Брюксел ще е домакин на заседание на Военния комитет на НАТО на ниво началници на генералните щабове на страните членки на алианса.

Във вторник генералният секретар на алианса каза, че НАТО предлага на Руската федерация да проведе заседание на Съвета Русия – НАТО в началото на 2022 г. На него трябва да се обсъди ситуацията в Украйна.

Форматът на срещата и съставът на руската делегация се разглеждат, каза заместник-министърът на външните работи на Русия Александър Грушко, предаде ТАСС на 26 декември.

Говорител на НАТО, цитиран от АФП, каза, че алиансът се е свързал с Кремъл, за да осигури присъствие от Москва. „Ние сме във връзка с Русия“ относно срещата, каза източникът от алианса, пожелал анономност.

Ако САЩ и НАТО откажат да предоставят гаранции за сигурност на Русия или да изпълнят исканията на страната, отговорът на Москва може да бъде много различен, изборът на варианти ще зависи от препоръките на военни експерти. Това заяви руският президент Владимир Путин пред „Русия-1“ в неделя.

В същото време руският президент подчерта, че Москва ще се стреми да постигне положителни резултати от преговорите.

Представители на САЩ заявиха, че някои от исканията са или неизпълними, невъзможни или фундаментално противоречащи на западните ценности, но Съединените щати също заявиха, че са готови да започнат преговори относно исканията в началото на януари.

Заседанието на Съвета НАТО-Русия е предложено на фона на струпване на руски войски близо до границите на Украйна. Съединените щати и Европейският съюз заплашиха Москва с тежки последици в случай на военна ескалация.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036………. .


image0 (9K)