Кристалина Георгиева: Българите не бива да се притесняват за стандарта си на живот при влизане в Еврозоната

Според главния изпълнителен директор на Световната банка, българите не трябва да се притесняват, че с влизането в еврозоната цените ще се трансформират едно към едно в евро, а заплатите две към едно

Световната банка не прогнозира нова финансова криза. Това заяви пред БНТ главният изпълнителен директор на банката Кристалина Георгиева. Според нея вниманието към финансовата система в целия свят сега е много по-сериозно и резервите на банките са по-добри. Георгиева смята, че България трябва да влезе в еврозоната, а българите не трябва да се притесняват от спадане на покупателната способност и покачване на цените.

„Ние сме закачени за еврото, всички решения свързани с него ни влияят, но без засега да можем да участваме в обсъжданията“, посочи тя. По думите й, българите не трябва да се притесняват, че с влизането в еврозоната цените ще се трансформират едно към едно в евро, а заплатите две към едно. „Такова спадане на покупателната способност и качване на цените не може да бъде допуснато от пазарната икономика“, увери тя.

„Това, което може да се случи и го виждаме в други страни е закръгляването. Ако цената е 1,99 лева, тя няма да стане 99,5 цента. И с това закръгляване обикновено рискът е, че то ще бъде в ущърб на потребителя. И тук трябва да се работи много внимателно с търговците, с производителите, с тези, които са на пазара, за да може всички да разберем, че е в наш интерес влизането на еврото да бъде плавно и безболезнено“, обясни Георгиева.

„Приоритетни държави са тези, които правят реформи, имат стратегия за инвестиране и там, където виждаме големи резултати. В момента едно от страните, в която работим много активно, е Аржентина. Знаете, те имаха трудности. Въпросът е как да направим така, че Аржентина да си стъпи здраво на краката. Важен момент в работата на Световната банка е какво тя прави за по-сигурен свят. Европа я подкрепя, защото иска да да я види на терен в трудни условия – в Африка, Близкият изток, региони с огромно значение тук, в Европа“, каза още Кристалина Георгиева.


image0 (9K)