Критикът на Кремъл Навални получи още 9 години затвор*

Критикът на Кремъл Навални получи още 9 години затвор*

Навални по време на изслушването на присъдата. Снимка: ЕРА

Хвърленият в затвора критик на Кремъл Алексей Навални бе признат за виновен за присвояване в ново наказателно дело.

„Навални е извършил измама, тоест кражба на чуждо имущество от организирана група“, заяви съдийката Маргарита Котова, цитирана от „Интерфакс“. Котова прочете присъдата, постановена на изнесено заседание на съда в затвор, където опозиционерът лежи вече около една година.

Още по темата

Навални е обвинен и в обида на съдията при гледане на дело за клевета срещу ветеран от Втората световна война, припомня агенцията. Съдът засега не е дал отговор за вината на Навални в този случай. Наказанието му бе определено в заключителната част от присъдата, след като съдът обобщи доказателствата по делото – Навални получи още 9 години затвор. Навални ще изтърпи наказанието в колония със строг режим и ще трябва да плати 1,2 млн. рубли (20 500 лв.) глоба, реши съдията.

На 15 март по време на съдебните прения държавното обвинение поиска от съда да признае Навални за виновен по всички обвинения и да го осъди на 13 години лишаване от свобода при строг режим в наказателна колония с ограничение на свободата за две години и глоба в размер на 1,2 млн. рубли. Засега обаче не е ясно на колко точно ще бъде осъден критикът на Путин.

Защитата на опозиционния лидер настоява за оправдателна присъда, като твърди, че действията на Навални не представляват престъпление.

В какво е обвинен Навални

Според делото Навални е създал организирана група, състояща се от неговите съдружници Леонид Волков, Роман Рубанов и други съучастници, които са събирали пари от неограничен брой хора за дейността на Фонда за борба с корупцията (ФБК, който се смята за екстремистки в Русия и е забранен), Фондацията за защита на гражданските права (ФЗГ, считана за екстремистка и забранена в Русия) и щаба на Навални (считан за екстремистки и забранен в Руската федерация), както и за президентската кампания през 2018 г.

Според разследването Навални е изразходвал средствата за екстремизъм и лични нужди, вместо за уставните дейности на организираните от него неправителствени организации.

Освен това разследващите са установили, че Навални е събирал средства за президентската си кампания, докато е бил осъден и лишен от пасивно избирателно право, като по този начин е „заблуждавал дарителите за истинските си цели“. 

Разследващият комитет е установил, че Навални и неговите съучастници са откраднали и са се разпоредили по свое усмотрение със средствата на четирима граждани на обща стойност 2 693 503 рубли.

Навални е обвинен и в обида на правосъдието. Според следствието опозиционерът, „пренебрегвайки общоприетите норми на морал и благоприличие, желаейки да я унижи и да попречи на нормалното протичане на съдебния процес“, обижда съдия Вера Акимова, която разглежда дело срещу него във връзка с обидата на ветерана от Втората световна война Игнат Артеменко през 2021 г.

Освен това според материалите по делото Навални е обидил прокурора Екатерина Фролова, която е поддържала обвиненията срещу него в процеса за клевета срещу ветерана, и внука на ветерана Игор Колесников.

Навални не се признава за виновен и твърди, че действията, в които е обвинен, представляват нормална политическа дейност.

*Актуализирано в 14:40 часа

https://www.investor.bg/


image0 (9K)