Кръстова гора и изключителният морален кодекс, който се спазва там

Неделният обед. Пътуваме от Лъки и се прибираме към Стара Загора. Търсехме един скален мост след разклона за Борово, покриволичихме по тесния път20161030_140955_resized 20161030_121759_resizedнагоре, отбивка или пътека към моста не открихме, но съвсем непринудено решихме да си пробваме силите по серпентините към Кръстова гора, за да се докоснем до нейната святост, до вярата и до мистерията на легендите за нея.

Шофьори всякакви – маститите джипове естествено никого не чакаха, докато някоя разбрицана „старица“ отбиваше встрани и сякаш ѝ правеше удоволствие да те изчака. Пристигнахме в Борово, но не онова на Крум Велков, а това ширнало се по родопските поляни Борово, в което както във всяко българско поселение можеш да забележиш много вкус, много кич и една добра дума… както на табелката, забита в стената на читалището.

Краят на октомври е, тънък режещ ветрец се промъква през дрехите, а слънцето сякаш се спуска от върховете върху къщите, милва улуците и те заблестяват. Гората е в кафяво, на път съвсем да се разсъблече. Не обичам есента, никак. Приятелите ми се очароват от багрите, а аз като че ли нямам очи и емоция за тях, дори определям оголените клони като „стъргели“, самотно стърчащи на студения вятър. Ще заспят сетивата ми в очакване на първия сняг, а когато той се стопи, ще чакам пролетта и лятото, когато ще мога да гледам нощем звездите и да се събудя от първото слънчово смигване.

20161030_140905_resizedНад Борово е издигнат параклиса „Възнесение Господне“. Стърчи сам, като страж на вярата, огрян и някак самотен, но на чутовно място, както би го нарекъл Вазов. Родопа в цялото си величие е като на длан. Гледката е уникална и спираща дъха.

Потеглихме още малко нагоре по завоите, за да паркираме в ниското пред комплекса Кръстова гора.

Символът на Кръстова гора е Христовият кръст, разположен над параклисите на 12-те апостоли, разположени от двете страни на добре направена каменна алея. Пред него се е образувала опашка. Единствено тук хората чакат търпеливо, макар че колоната се движи бавно. Тук всички отправят молитвите си, палят свещ и оставят лични вещи за здраве и късмет – дрехи, украшения, снимки. Легендата твърди, че кръстът е чудотворен и притежава силата да сбъдва желания. Учителят Дънов също е оставил своя версия за тайната и прокобата на Кръста.

Много бих искала да кажа, че усетих енергията на Кръстова гора, но няма да излъжа – моята представа за вярата е малко по-различна. А и невинаги човек е с нагласата да се вмъкне в момента, било той силен или незабележим. За мен мястото е от значение, но не е задължително. Кой и по какъв начин достига до Бог или Той до него е изключително индивидуален процес и е едно собствено пътешествие до лоното на вярата.

Останах очарована от мащаба на комплекса, от десетките дарители, от поддръжката на идеална чистота навсякъде и изключително много останах учудена от липсата на всякаква комерсиализация. Няма друго такова място в България, което да събира толкова много поклонници целогодишно и да е лишено от търгашество, бира-скара и всякакви сергии. Там е спазен изключителен морален кодекс и вярващите наистина имат възможност да се самовглъбят, да се помолят и дори на спокойствие да помечтаят…


image0 (9K)